Volledig scherm
Motorrijders op de Lekdijk tussen Lopik en Schoonhoven. © Koen Laureij

Motorrijders naar de rechter
om rijverbod Lopikse dijken

UpdateEen groep motorrijders stapt naar de rechter om het verbod om in de weekeinden over de Lekdijk bij Lopik te rijden, ongedaan te laten maken. De bestuursrechter in Arnhem gaf de motorrijders vandaag gelijk in een soortgelijke kwestie in de Gelderse gemeente Lingewaard.

De gemeente Lopik stelde onlangs een verbod in om tussen maart en oktober in de weekeinden met de motor over de Lekdijk te rijden. 

Een vergelijkbaar verbod gold in Lingewaard, maar dat vochten motorvereniging KNMV en de Motorrijders Actie Groep (MAG) aan bij de bestuursrechter. Die besloot vandaag dat motorrijders gewoon weer op zaterdag, zondag en feestdagen over de dijken in het Gelderse Lingewaard mogen rijden. Deze gemeente had de dijken gesloten voor motorrijders vanwege de verkeersveiligheid en de overlast voor omwonenden. 

Volgens de rechter was echter geen onderzoek gedaan waaruit blijkt of er echt problemen zijn en of die worden verholpen met een verbod. Het besluit lijkt vooral te zijn gebaseerd op de mening van gemeenteraadsleden en dat is volgens de rechtbank geen goede basis.

Enquête

Na jarenlange klachten van bewoners over overlast van motoren en een proef vorig jaar met afsluiting, besloot de gemeente Lopik dit jaar tussen maart en oktober motorrijders in de weekeinden te weren van de Lekdijk. In een enquête sprak 80 procent van de bewoners zich uit vóór zo’n verbod.

In de eerste weken van de nieuwe regels zijn de verbodsborden al meteen gestolen. CDA-wethouder Gerrit Spelt wil ondanks de kosten de borden blijven terugplaatsen en het verbod handhaven. Dat Lingewaard de rechtszaak verloor, brengt daar geen verandering in. ,,In principe is het verbod in Lopik anders gemotiveerd dan in Lingewaard. Vooralsnog gaan we ervan uit dat wij het verbod handhaven en een uitspraak van de rechter afwachten, omdat wij van mening zijn dat ons verbod beter is gemotiveerd’’, laat een gemeentewoordvoerder schriftelijk weten. 

Argumenten

Voorzitter Michiel Buitenwerf van de Motorrijders Actie Groep liet vanmiddag weten, na de positieve uitspraak van de Arnhemse rechter voor de motorrijders, dat een rechtszaak tegen Lopik al werd voorbereid. ,,Ik heb in Lopik geen goede argumenten gehoord voor zo’n verbod, dus grote kans dat we hier ook winnen. We brengen de zaak waarschijnlijk volgende week aan.’’ 

  1. Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfanaten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfana­ten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    In iedere bocht langs de route staan ze. Telefoons en cameraatjes in de aanslag, erachter een gefronst gezicht dat in opperste concentratie het ultieme beeld probeert te schieten. Wie denkt dat het een bijzondere bolide is waar ze op wachten zit er ver naast: het is de eerste, met publiek gevulde Tram 22, ofwel de Uithofijn. Tientallen geïnteresseerden konden vandaag gratis een ritje meerijden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht