Volledig scherm
Bert Murk bij het Stadsmuseum van IJsselstein. © Ricardo Smit

Museum IJsselstein krijgt dit jaar de Regenboompluim

COC Midden-Nederland voorzitter Simon Timmerman heeft vanavond aan directeur Bert Murk van Museum IJsselstein de Regenboogpluim uitgereikt.

De onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt door COC Midden-Nederland aan een persoon of organisatie die zich recent op buitengewone wijze heeft ingezet voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (LHBTI) in de regio Midden Nederland.

Museum IJsselstein kreeg de Regenboogpluim voor de manifestatie ‘Gendervrij bij MIJ’ van het afgelopen najaar. Tijdens de manifestatie werd  op diverse manieren aandacht gegeven aan het onderwerp seksuele- en genderdiversiteit.  

De manifestatie had een uitgebreid programma met onder andere een kunstwerk met videoprojecties van multidisciplinair kunstenaar Sven Signe den Hartoghin de 17de eeuwse Kasteeltoren, een expositie van textiel en sieraden van Franka van de Ven, diverse workshops en dialoogtafels. 

Stoer

Timmerman noemde het ‘ontzettend waardevol en ook stoer’ dat het museum gekozen heeft voor dit onderwerp. ,,Want veel mensen vinden dit nog steeds wel een beetje spannend om het hierover te hebben. Museum IJsselstein is hiermee een voorbeeld voor veel andere musea om dit thema bespreekbaar en zichtbaar te maken. Als de gemeente echt inclusief wil zijn is deze bijdrage van Museum IJsselstein ontzettend waardevol.”

De Regenboogpluim wordt sinds 2017 uitgereikt. Eerdere winnaars waren Yolande Gastelaars, gemeenteraadslid in Soest voor de politiek partij DSN en de Stichting Utrecht Canal Pride.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht