Volledig scherm
Het Museum Oud Amelisweerd (MOA). © AD

Museum Oud-Amelisweerd failliet verklaard

UpdateDe al langer in financiële problemen verkerende stichting Museum Oud-Amelisweerd (MOA) in Bunnik is door de rechtbank failliet verklaard. Dat laat cultuurwethouder Anke Klein (D66) in een brief aan de gemeenteraad weten.

De stichting MOA stelde in het monumentale landhuis sinds 2014 werken van de onlangs overleden Amersfoortse kunstenaar Armando tentoon. Dit voorjaar, vlak voor zijn overlijden, trok Armando 1100 stukken uit zijn privécollectie terug uit het museum in Bunnik. De kunstenaar was de slepende financiële onzekerheid zat.

Bestuursvoorzitter van MOA Ari Doeser opperde onlangs nog dat het museum wilde samenwerken met het centraal Museum en/of vier kasteelmusea ‘om het hoofd boven water te houden.’ Overwogen werd ‘s winters dicht te gaan. Maar uiteindelijk deed MOA zelf een verzoek tot faillissement bij de rechtbank. Doeser wil hier nog geen toelichting op geven. „Als de zaak tot rust is gekomen wel.”

Het museum verkeerde al tijden in grote financiële problemen. Zo kampte het MOA al jaren met een structureel tekort van een ton en schulden aan de provincie Utrecht, die in 2020 en 2021 afgelost hadden moeten zijn. De problemen verergerden nadat Armando de bruikleenovereenkomst met MOA opzegde.  

Curator

Werk van Armando hing tot de grote brand in oktober 2007 in de Elleboogkerk in Amersfoort. De gemeente besloot geen nieuw Armandomuseum op te richten, maar het werk over te dragen aan Oud-Amelisweerd. Daarvoor betaalde zij een 'bruidsschat' van 1 miljoen euro. Het museum staat op grondgebied van Bunnik, maar het pand is eigendom van de gemeente Utrecht.

Wethouder Klein laat weten dat de gemeente zich beraadt ‘op de wijze waarop tijdelijk beheer van het landhuis zal worden ingevuld’. „Als eigenaar van dit pand zullen we, in overleg met de huidige stakeholders gemeente Amersfoort, gemeente Bunnik en de provincie Utrecht, op zoek gaan naar een nieuwe invulling waarbij de openstelling voor het publiek een belangrijke vereiste is.”

Daarnaast gaat  de curator met de gemeente Utrecht en andere belanghebbenden in overleg over de financiële situatie van de stichting en de afwikkeling daarvan. Het beheer van het landhuis, dat nu nog door MOA wordt uitgevoerd, wordt vermoedelijk overgeheveld naar de gemeente Utrecht. 

  1. Met 170 man tegelijk Bob Ross’en in de popzaal: dat valt nog niet mee...
    PREMIUM
    video

    Met 170 man tegelijk Bob Ross’en in de popzaal: dat valt nog niet mee...

    Bob Ross was in de jaren 80 en 90 een iconische kunstenaar, gezegend met een enorme haardos, die op tv liet zien hoe je landschappen kon schilderen met paletmes en dikke kwasten. Dát kan ik ook, dacht menig televisiekijker die hem indertijd bezig zag. Dát kunnen wij óók, dachten zaterdagmiddag en -avond 340 Bob Ross-fans in TivoliVredenburg tijdens het Bob Ross’en XL. Maar dát viel niet mee.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht