Muziek als uitlaatklep voor zieke kinderen in WKZ

VideoMuziek is voor velen een uitlaatklep, zeker in zware tijden. Voor de kinderen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis komt de Liedjesfabriek dan ook als geroepen.

,,Ik ben een vechtersbaas, mij krijg je echt niet klein", zingt ambassadeur Lisanne Spaander tegen de aanwezige kinderen bij de onthulling van de gloednieuwe Liedjesmachine van Stichting de Liedjesfabriek; een mobiele opnamestudio waarmee de zieke kinderen hun eigen nummers kunnen opnemen.

Vechtersbaas

Lisanne werd in 2015 plots een Bekende Nederlander. Ze had botkanker en schreef in het ziekenhuis het nummer 'Vechtersbaas' en mocht daarmee optreden in het RTL-programma 'Puur Geluk'. Niet veel later stond ze naast niemand minder dan Marco Borsato een volle Ziggo Dome toe te zingen met haar eigen nummer.

,,Houd vol kleine vechtersbazen. Blijf positief en laat muziek je daarbij helpen", spreekt ze de kinderen moed in.

Eén van die vechtersbazen is de veertienjarige Jurre. Hij timmerde hard aan de weg als DJ Special-Jay toen hij begin dit jaar ernstig ziek werd. Er werd een gat tussen zijn hartboezems geconstateerd. Het vocht wat daardoor bij zijn hart komt kan levensgevaarlijk zijn. 

Als geen ander weet hij hoe belangrijk muziek is. ,,Toen ik hier net lag kwam de Liedjesfabriek langs. Je zag iedereen opbloeien. Ik heb zelf toen ook een nummer gemaakt. Het is super leuk om te doen."

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Jurre met zijn gitaar. ,,Ik heb zelf ook een nummer gemaakt. Het is super leuk om te doen." © Ruud Voest

De Liedjesfabriek komt een paar keer per maand langs met de mobiele opnamestudio. Niet alleen in Utrecht, maar ook in vijf andere kinderziekenhuizen in het land. Professionele muzikanten helpen de kinderen om een eigen nummer te schrijven, met videoclip en al.

Boeken

Quote

Ik heb veel opgetreden op bruiloften, feesten, foodfesti­vals.

Jurre

Voor zijn ziekte was de jonge DJ te boeken voor al uw feesten en partijtjes. ,,Ik heb veel opgetreden op bruiloften, feesten, foodfestivals. Maar sinds ik in het ziekenhuis lig, is dat er bijna niet meer van gekomen."

Wat Jurre aan zijn hart heeft is erg zeldzaam, vertelt zijn moeder. ,,Dokters weten ook niet wat ze eraan kunnen doen. Het is dus allemaal erg onzeker hoe lang hij hier nog moet blijven."

Dat weerhoudt Jurre er niet van om muziek te blijven maken. Op zijn kamertje in het WKZ klooit hij regelmatig met DJ-apparatuur en maakt hij zijn eigen mixtapes. House-muziek, vooral. De Nederlandse DJ Martin Garrix is zijn grote voorbeeld.

Blij

Voor de kinderen die niet dagelijks met muziek bezig zijn, is de Liedjesmachine ideaal om alle zorgen even te vergeten en lekker te zingen. De nieuwe Liedjesmachine, voorzien van de modernste apparatuur en opnametechnieken, wordt na de onthulling gelijk getest. Muzikant Pieter Klaassen zet in met zijn gitaar, de kinderen volgen. ,,We zijn zo blij, blij met de liedjesmachine", klinkt het harmonieus.

Lisanne ziet het met een glimlach aan. Ze is nu al enige tijd 'schoon' en kan zich richten op de toekomst. Vorig jaar heeft ze de HAVO afgerond en heeft nu een tussenjaar. ,,Ik wil na de zomer de opleiding Docent Muziek gaan doen, misschien wel op het Conservatorium in Utrecht." Muziek heeft haar veel gebracht en ze hoopt dat deze kinderen veel plezier gaan beleven aan de Liedjesmachine. Zo te horen komt dat wel goed.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht