Volledig scherm
Het Bilts gemeentehuis Jagtlust. © Peter Arno Broer

‘Mystery guest’ mag in De Bilt niet sociale dienstverlening testen

De gemeente De Bilt gaat geen ‘mystery guest’ inzetten om te kijken of er bij de sociale dienstverlening verbeteringen nodig zijn. De fractie van de PvdA had daarvoor een motie ingediend. 

De gemeenteraad had gisteravond veel kritiek op het plan van de PvdA. Vooral ook omdat alle instanties eerst gevraagd wordt of ze aan zo’n onderzoek mee willen werken. Instanties die dat niet willen krijgen dan ook geen mystery guest op bezoek. Daardoor zouden de uitkomsten van het onderzoek onvolledig zijn.

Bijstandsuitkering

Volgens de raadsfractie van de PvdA is er te weinig bekend of er bij de maatschappelijke dienstverlening verbeteringen nodig zijn. De raadsfractie vraagt zich af wat inwoners tegenkomen als ze bijvoorbeeld een bijstandsuitkering aanvragen, gebruik willen maken van de schuldhulpverlening, jeugdzorg nodig hebben, of een aanpassing in het huis willen.

Kwaad daglicht

De PvdA-fractie benadrukt dat ze er niet op uit is om de gemeentelijke diensten zoals de belastingsamenwerking of stichting MENS De Bilt in een kwaad daglicht te stellen. De betrokken organisaties zouden van tevoren worden ingelicht over de komst van een mystery guest. De fractie wil alleen weten tegen welke problemen inwoners aanlopen bij de instanties.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit jouw regio? Schrijf je hier in.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht