Volledig scherm
Margreet van der Linden verhuurt via Airbnb twee appartementen aan de Oudegracht © Angeliek de Jonge

Na Amsterdam ook belasting over Utrechtse Airbnb

De kans is groot dat Airbnb toeristenbelasting gaat heffen in Utrecht. De populaire huizenverhuursite is hierover in gesprek met de stad. Het Utrechtse hotelwezen klaagde eerder over oneerlijke concurrentie omdat Airbnb huurders geen belasting in rekening brengt.

In Amsterdam loopt sinds een jaar een proef met toeristenbelasting voor Airbnb-huurders. Toeristen die hier via de site een huis of kamer boeken, moeten rechtstreeks via de website belasting betalen. Utrecht praat nu, net als Rotterdam en Den Haag, met de verhuursite over eenzelfde constructie.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Utrecht past Airbnb goed bij het karakter van de stad. ,,De toerist kan zich op die manier onderdompelen in de lokale cultuur." Op dit moment wordt gekeken hoe de gemeente hier praktisch invulling aan kan geven. ,,En op welke wijze toeristenbelasting heffen daarbij past."

2150 huizen
De toeristenbelasting bedraagt 5 procent van de huursom. Hoeveel geld het innen de gemeente Utrecht gaat opleveren, is niet precies duidelijk, maar een eerste schatting ligt rond 10.000 euro. In Utrecht worden momenteel 2150 huizen aangeboden op Airbnb. In Amsterdam liggen de inkomsten vele malen hoger. De verhuursite maakte vorig jaar 5,5 miljoen euro aan toeristenbelasting over aan de hoofdstad.

Quote

We profiteren allemaal, dus het is logisch dat iedereen zijn steentje bijdraagt

Leo Hollman, Karel V

Het Utrechtse hotelwezen is blij met de gesprekken tussen de stad en Airbnb. Leo Hollman, directeur van Karel V en voorzitter van voorzitter van hoteloverleg HOST: ,,De deeleconomie kun je niet tegenhouden, maar we willen wel dat voor iedereen dezelfde regels gelden. Door toeristenbelasting te betalen, dragen we met z'n allen bij aan het imago van Utrecht als toeristenstad. We profiteren allemaal, dus het is logisch dat iedereen zijn steentje bijdraagt."

De proef in Amsterdam is onlangs met een jaar verlengd, omdat de gemeente en de huizenverhuursite samen ook andere zaken willen aanpakken. Het gaat hierbij onder andere om overlast en illegale verhuur.

'Laat gemeente zelf voor fiscus spelen'
Margreet van der Linden (69), die sinds 2013 twee appartementen aan de Oudegracht verhuurt, is het eens met de heffing van toeristenbelasting. ,,Maar ik zou liever zien dat de gemeente dat op zich neemt. Airbnb zou de adressen aan gemeenten kunnen geven. Dan is het duidelijk wie inkomstenbelasting moet betalen en kunnen mensen zelf verantwoordelijkheid nemen."

Volgens haar bestaat de kans dat Airbnb nog meer geld doorberekent aan de huurders. ,,Voor de verhuurders maakt het niks uit.''

Een woordvoerder van Airbnb ontkent dat er geld aan de strijkstok blijft hangen. ,,De toeristenbelasting gaat direct naar de gemeente." Het is volgens hem een stuk makkelijker als het via de website van Airbnb gaat. ,,Zo heeft de gemeente er geen omkijken naar en int ze toch belasting." De gemeente Utrecht kan nu nog niets zeggen over de praktische uitvoering.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht