Volledig scherm
Snorfietsen zijn herkenbaar aan hun blauwe nummerplaat. © ANP

Na brommer nu ook snorfiets van fietspad af in Utrecht

Na de brommers moeten ook snorfietsers binnen de stadsring van Utrecht (in de loop van) 2019 van het fietspad naar de rijbaan. Gemeenten hebben van de overheid groen licht gekregen om snorfietsers per 1 juli naar de rijbaan te verplaatsen. Utrecht bereidt zich voor op het verkeersbesluit dat daarvoor nodig is.

Volledig scherm
De gemeente acht het gebied binnen de stadsring als meest kansrijke gebied voor het verplaatsen van de snorfiets naar de rijbaan. © Gemeente Utrecht

D66-wethouder Victor Everhardt laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat snorfietsen met een blauw kenteken (maximaal 25 kilometer per uur) niet alleen een gevaar opleveren voor fietsers op de toch al drukke fietspaden, maar ook dat het voertuig door het fijnstof dat het uitstoot schadelijk is voor de volksgezondheid. Vooral voor de fietsers en voetgangers achter hen.

Volgens Everhardt blijkt uit diverse onderzoeken dat het verplaatsen van snorfietsen naar de rijbaan een positief effect heeft op de concentraties van schadelijke stoffen in de directe omgeving. „Zeker tijdens het wachten bij een stoplicht is de uitstoot van brom- en snorfietsen voor fietsers en wandelaars ongezond. Het effect op de totale concentratie in de stad is niet meetbaar.”

Drukke fietspaden

In het nog te nemen verkeersbesluit moet worden aangetoond dat het gaat om druk bereden fietspaden en dat de maatregel bijdraagt aan de veiligheid van de gebruikers van het fietspad. Op basis hiervan acht Everhardt het gebied binnen de stadsring als meest kansrijk voor het verplaatsen van de snorfiets naar de rijbaan.

Dit betekent dat de snorfiets op wegen als de Croeselaan, Amsterdamsestraatweg, Biltstraat, Catharijnesingel, Vleutenseweg en de Van Zijstweg volgend jaar voortaan de rijbaan op moet. Een helm wordt dan verplicht. Op wegen die deel uitmaken van de stadsring, zoals de Brailledreef, Beneluxweg en de Waterlinieweg, blijft de snorfiets omwille van de veiligheid op het fietspad rijden.

De wethouder schat dat de kosten voor de verplaatsing van de snorfiets neerkomen op een bedrag van tussen de 6 en 9 ton. Op enkele plekken zal het nodig zijn om aanpassingen te doen aan de weg. Ook zal er een voorlichtingscampagne worden gehouden om de snorfietsbezitters voor te bereiden op de komende veranderingen. De kosten zijn nog niet gedekt. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht