Volledig scherm
Een gezin plant een boompje in het geboortebos Nieuw Wulven. © Staatsbosbeheer

Na het geboortebos zoekt Houten nu plek voor een ‘vrijheidsbos’

Waar in Houten kunnen volgend voorjaar 75 bomen worden geplant die elk symbool staan voor één jaar van vrijheid sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog?

Met die vraag heeft de Houtense gemeenteraad burgemeester en wethouders op pad gestuurd. Gehoopt wordt, dat dit Vrijheidsbos kan worden aangeplant als in Nederland voor de 75ste keer de bevrijding wordt gevierd.

Net als in andere gemeenten is het 4 en 5 mei-comité in Houten bezig tal van activiteiten voor te bereiden. Idee is dat de scholen in Houten worden betrokken bij de aanplant van het bos komend voorjaar. Elk volgend jaar zou er bovendien een nieuwe boom door kinderen van de basisscholen geplant moeten worden. Op die manier kunnen de scholen stilstaan bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. 

‘Het bos groeit elk jaar in betekenis; het aantal bomen geeft de jaren aan waarin wij in vrijheid leven’, zo staat in een motie van CDA, VVD en ChristenUnie die tijdens de raadsvergadering werd ingediend. Deze opdracht aan burgemeester en wethouders kreeg steun van de volledige Houtense gemeenteraad.

Quote

Het bos groeit elk jaar in betekenis; het aantal bomen geeft de jaren aan waarin wij in vrijheid leven

motie CDA, VVD en ChristenUnie

De kosten voor de aanschaf van de bomen worden geraamd op 15.000 euro. Onderhoud en verzorging (water geven) vragen om nog eens 5000 euro. De bedoeling is dat zeker 25 jaar telkens bij de 4 en 5 mei-viering een boom geplant wordt, zodat het Vrijheidsbos uit zeker honderd bomen gaat bestaan.

Nieuw Wulven

Waar het bosje moet komen, is nog de vraag. Voor de hand ligt Nieuw Wulven, het bosgebied tussen Houten en Bunnik. Hier werd nog onlangs een geboortebos met 190 bomen aangeplant, op initiatief van de provincie Utrecht, de beide gemeenten en Staatsbosbeheer. Aan de bomen zijn namen van pasgeboren kinderen verbonden.

De bomen in het geboortebos zijn oer-Hollands: de wintereik en de linde. Deze bomen kunnen 20 à 25 meter hoog worden. Tussen de bomen staan borden met uitleg over de diersoorten (insecten, vogels en zoogdieren) die hier kunnen voorkomen.

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht