Volledig scherm
De Jan Steenlaan wordt omgebouwd tot fietsstraat. © Foto AD

Na vijftien jaar discussie gaat de Jan Steenlaan in Bilthoven op de schop

De werkzaamheden aan de Jan Steenlaan in Bilthoven zijn vanmorgen van start gegaan. De belangrijke verkeersader van en naar het station, scholen en sportverenigingen wordt omgebouwd tot fietsstraat en krijgt weer tweerichtingsverkeer. Al vijftien jaar wordt er in Bilthoven gesteggeld over de inrichting van de Jan Steenlaan.

Het was even wennen in de ochtendspits; vooral voor de auto’s die vanaf het station de Jan Steenlaan niet meer in mochten. Verkeersregelaars en borden verwezen de automobilisten naar de omleidingsroutes.  Maar ook de honderden fietsers die na de meivakantie vandaag weer naar school gingen, werden de rijbaan opgeleid. Op sommige plekken komen fietsers en auto’s elkaar tegemoet en dan is het passen en meten. Vooral als de bus komt. Het leidde tot wat verontwaardigde reacties van fietsers, maar ongelukken gebeurden er niet.

Volledig scherm
Een impressie van hoe de Jan Steenlaan er uit komt te zien. © Foto gemeente De Bilt

De Jan Steenlaan krijgt brede fietsstroken op het weggedeelte tussen de Rembrandtlaan en het Heidepark en een smalle rijstrook voor autoverkeer. Daardoor krijgen de fietsers hun eigen plek en is gemotoriseerd verkeer er te gast. Dit moet in de zomervakantie gebeuren.

Discussie

De verkeersafwikkeling op de Jan Steenlaan was jarenlang onderwerp van discussie. Diverse belangengroepen, zoals omwonenden, scholen en sportclubs en de gemeente De Bilt kwamen er niet uit. Daarop heeft de gemeente gekozen voor deze variant.

Al vijftien jaar wordt gediscussieerd over het veiliger maken van de belangrijke verbindingsweg tussen station Bilthoven en Het Nieuwe Lyceum en de Werkplaats Kindergemeenschap. Voor het noordelijk deel van woonwijk De Leijen is de Jan Steenlaan bovendien een belangrijke uitvalsweg richting de Soestdijkseweg-Zuid. Bij de scholen liggen ook drukbezochte sportaccommodaties.

Volledig scherm
Auto's konden vanaf het station de Jan Steenlaan niet meer in. © Foto AD

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht