Volledig scherm
Een auto kwam woensdag bij een botsing op de Carnegiedreef op z’n kop terecht. © Sem van der Wal

Na wéér ongeluk op Carnegiedreef zegt de wijkraad: ‘Deze situatie is onhoudbaar’

Het is wellicht het gevaarlijkste kruispunt van Utrecht: de kruising van de Carnegiedreef met de Paranadreef in de wijk Overvecht. Afgelopen woensdag was het wéér raak, toen twee auto’s met elkaar in botsing kwamen. ,,Dit is echt een onhoudbare situatie.”

Inmiddels zijn ze bij de Wijkraad Overvecht maar gestopt met het tellen van het aantal ongelukken dat heeft plaatsgevonden in de afgelopen jaren. Maar een onderzoek in het archief van deze krant leert dat het er de afgelopen jaren tientallen zijn geweest. ,,Het is echt een hotspot, of beter gezegd: een black spot in Utrecht’’, zegt Els Wegdam, de voorzitter van de Wijkraad Overvecht. Zij is van mening dat er snel iets moet veranderen: ,,Deze situatie is onhoudbaar.”

Het probleem, volgens Wegdam, is de complexiteit van het kruispunt. ,,Het is een ingewikkelde plek met verschillende fietspaden, twee kruisende wegen en een ventweg. Echt een kruispunt, waar je vreselijk goed moet uitkijken.” Wegdam memoreert dat in de recente historie het kruispunt al twee keer is aangepast. ,,Eerst lag er een rotonde. Die is nu weg. Niet lang geleden is er weer verbouwd, maar het blijkt toch keer op keer een gevaarlijke plek.”

Wegdam vindt het dan ook moeilijk te zeggen wat de ultieme oplossing is voor het gevaarlijke kruispunt. ,,Experts moeten daar maar eens goed naar kijken en zorgen voor snelle verbeteringen.”

De gemeente Utrecht is inmiddels anderhalve maand geleden gestart met een onderzoek naar de verkeerssituatie op de Carnegiedreef. Dit naar aanleiding van de vele meldingen die bij de gemeente Utrecht binnen kwamen over het beruchte kruispunt. ,,Er wordt een analyse gemaakt van de verkeerssituatie die in het najaar gereed zal zijn. Daarna zal blijken welke vervolgstappen nodig en mogelijk zijn'', reageert woordvoerder Jennifer Felix.

Verkeersregels

Áls Wegdam van de wijkraad al een oplossing zou mogen aandragen, zou het een aanpassing in het rijgedrag zijn. ,,Te vaak zie ik jonge jongens in snelle auto’s roekeloos rijden. Dat is een groot probleem. En veel weggebruikers hebben onvoldoende kennis van de verkeersregels. Laatst zag ik nog iemand zomaar een voorrangskruispunt oprijden zonder ook maar naar links of rechts te kijken. Dat is ook gewoon heel erg onverantwoord.” De wijkraad zelf doet momenteel een onderzoek naar het verkeersgedrag van weggebruikers in Overvecht. ,,Wij hopen daar in januari 2019 meer over te kunnen vertellen.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht