Naakt het water in na afloop van de drukst bezochte Varsity ooit

updateDe studentenroeiwedstrijd Varsity op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten is de drukst bezochte ooit, zegt de organisatie.

Vier- tot vijfduizend toeschouwers stonden zondagmiddag langs de kant. ,,Nooit eerdere waren er zoveel mensen’’, zegt Bart Aulbers van de Koninklijke Nederlandse Studentenroeibond trots. Dit jaar was de 135e editie.

Teams van studentenroeiverenigingen uit heel Nederland deden mee. Er is groeiende belangstelling vanuit studentenverenigingen, maar ook het mooie weer hielp mee. Veel inwoners van Houten maakten er een dagje uit van. Het hielp ook dat het Utrechtse U.S.R. Triton meedeed aan de eindstrijd voor heren, de zogeheten Oude Vier. De ploeg trok veel toeschouwers uit Utrecht.

Het stralende weer zorgde voor een zomerse sfeer met bezwete voorhoofden, jurkjes, zonnebrillen en veel bier. De organisatie bestelde in allerijl extra fusten, zodat de taps niet stil vielen. Er ging 80 hectoliter (8.000 liter) doorheen. Toch bleef één belangrijk kledingstuk om bij de veelal corporale studenten: de stropdas.

Volledig scherm
Traditiegetrouw duiken de studenten na afloop van de roeiwedstrijd schaars gekleed het kanaal in. © William Hoogteyling

Muziek en bier

Er is muziek, genoeg bier dus en de wedstrijd is op een groot scherm aan de overkant van het water te volgen. ,,Het is super chill’’, oordelen Emiel, Luc en Bram. Ze dragen geen stropdas omdat ze nog in hun introductietijd zitten bij het Amsterdamse Skøll. ,,Dit is de enige roeiwedstrijd waar het zo gezellig is.’’ Kleine tegenvaller is dat hun team niet heeft gewonnen; het was de opmaat geweest naar een receptie ’s avonds met gratis bier.

Eén uitgelaten student zorgde even voor paniek toen hij op de spoorbrug verscheen om een grote duik te maken. Een naderende sprinter moest een noodstop maken. Nadat hij weer op de wal was, is student door de organisatie het terrein afgeleid. Treinen bleven enige tijd langzaam over de brug rijden.

Aan het eind sprong de vereniging van de winnaar van de Oude Vier traditioneel het water in. De mannen gaan elk jaar naakt, met uitzondering van de stropdas. Het mooie weer verleidde nu ook vrouwen om in ondergoed een duik te maken, tot grote tevredenheid van de mannelijke toeschouwers.

Het was kortom uitstekend toeven aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Niet iedereen volgde de wedstrijd op de voet. Een groepje studenten uit Utrecht zette de glazen weer eens aan de lippen na afloop van de races. ,,Zo jongens, even bier drinken. Is er eigenlijk nog geroeid?’’

Volledig scherm
De sprinter moest een noodstop maken. © AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht