Naakt rond de kasteeltoren in IJsselstein: ‘Zo liepen de ridders er ook niet bij’

VIDEO Veertien blote mannen en twee blote vrouwen hebben zondagmiddag aan de voet van de kasteeltoren in IJsselstein met een half uur durende choreografie voor de nodige discussie gezorgd bij het toekijkend publiek. 

En dat was precies de bedoeling, aldus voorzitter-directeur Bert Murk van Museum IJsselstein, die met deze prelude de aandacht wilde vestigen op de tentoonstelling Gendervrij bij MIJ, die vanaf 29 september te zien is in het museum aan de Walkade. ,,Wij willen tijdens de zes weken durende manifestatie het gesprek aangaan met het publiek”, zegt hij.

De zestien deelnemers, die allemaal hebben gereageerd op een oproep op de website Kunstinzicht, komen rond half drie naakt de kasteeltoren uit, waarna ze eerst met zijn allen op de grond gaan liggen. Vervolgens blijven de twee vrouwen stil staan, terwijl de veertien mannen een choreografie uitvoeren. 

Pilaren van kracht

En dat is bewust, aldus beeldend kunstenaar Sven Signe den Hartogh (25) uit Schiedam. ,,Ik wilde de twee vrouwen neerzetten als pilaren van kracht.” De twee vrouwen, Anja (53) uit Bergen en Ilsa (54) uit Velsen-Noord, vinden de manifestatie prachtig. Voor beiden is het niet de eerste keer dat ze deelnemen aan een naaktmanifestatie in de openbare ruimte. Ilsa legt uit waarom: ,,Het voelt heerlijk en vrij om naakt te zijn.”

De door museum-directeur Bert Murk gewenste discussie komt al meteen deze zondagmiddag op gang. Generatiegenoten Marilies (71) en Erica (70) verschillen namelijk nadrukkelijk van mening over wat ze zien. ,,Ik vind het heel mooi”, zegt Marilies. Zelf kijkt ze vanaf de eerste verdieping van haar huis aan het Kronenburgplantsoen uit over het vorige week geopende kasteelpark. „Er is altijd wat te doen, vorige week de ridders en nu deze manifestatie. Kijk eens wat een fraai gezicht die naakte mensen zo achter die mooie planten.” 

Zielige vertoning

Erica daarentegen vindt het maar niets. ,,Ik vind het een zielige vertoning, niet passend bij dit fraaie parkje. Het hoort niet bij het kasteel. Zo liepen de ridders er toch ook niet bij destijds.” Ze is niet de enige. Een buurtbewoner belt tijdens de manifestatie zelfs de politie vanwege ‘naaktloperij’, maar het leidt niet tot ingrijpen van de sterke arm der wet.

Vanaf een afstandje kijken Marijke (73), haar dochter Marlies en diens zoon Sander (14) belangstellend toe. Marlies had via de kunstenaar gehoord van de manifestatie, maar wist niet wat er zou gaan gebeuren. ,,Eerst voelden we ons wel ontregeld, maar dat went al snel hoor..” Haar moeder vult aan: ,,Ik dacht eerst waar ben ik in verzeild geraakt, nu denk ik ach waarom niet, uiteindelijk is bloot puur.” 

Sander maakt ondertussen van de nood een deugd. De 4 HAVO scholier van het Cals College Nieuwegein had nog een project nodig voor kunstzinnige vorming. Met een bezoekje aan de manifestatie is die leemte nu ingevuld. ,,Nu alleen nog het verslag schrijven.”

Volledig scherm
De choreografie bij de kasteeltoren in IJsselstein. © William Hoogteyling

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht