Volledig scherm
Het complex van Careyn in Tuindorp © Google street view

Naast ouderen moeten ook de jongeren gedwongen vertrekken uit huis Careyn: 'We zijn heel boos'

Niet alleen de ouderen in verzorgingshuis Tuindorp Oost moeten plotseling verkassen, ook de bijna honderd jongeren in het gebouw van zorginstelling Careyn moeten binnen enkele maanden hun biezen pakken. Voor hen is er simpelweg geen woonruimte meer.

Vanwege de opnamestop in het verzorgingshuis in 2015 ontstonden er lege kamers, waaroor de term ‘spookgangen’ ontstond. Om te voorkomen dat bewoners omringd werden door lege kamers, werden de woonruimtes opgevuld door woningzoekende jongeren.

In tegenstelling tot de ouderen, is voor de kleine honderd jongeren nu geen plaats meer. In het contract tussen Careyn en het tussenbedrijf Socius, waarvan de jongeren de kamers huren, geldt een opzegtermijn van vier maanden, zodat ze uiterlijk 31 oktober weg moeten zijn. Jacqueline Scheidsbach van Careyn zegt dat dit misschien 31 december wordt.

Ondanks dat er juridisch niet is af te dingen op de opzegtermijn, zijn de jongeren volgens bewoner Wouter Smink (25) verbolgen over de gang van zaken. Ze dachten dat ze pas hoefden te vertrekken als het gebouw zou worden gesloopt en de ouderen zouden verhuizen naar een naastgelegen gebouw, maar dit wordt nu versneld.

Leeg gebouw

,,We zijn gewoon heel erg boos. Ik rijdt dagelijks met de trein langs het gebouw en straks kijk ik meer dan een jaar naar een leeg gebouw, terwijl wij er nog hadden kunnen wonen’’, zo uit Wouter zijn frustratie. Hij zegt niets te begrijpen van de gang van zaken van Careyn en maakt zich behalve over zijn eigen woonruimte ook grote zorgen over de ouderen.

,,Toen wij hier kwamen wonen, is op heel natuurlijke wijze een warme band ontstaan tussen de ouderen en de jongeren, maar ook met de families van de bewoners. Wij zijn in de praktijk vaak het eerste aanspreekpunt als er iets is en we whatsappen met hun kinderen.’’

Wat betreft zijn eigen woonruimte ziet Wouter, evenals zijn jonge medebewoners, niet snel een oplossing. ,,De woningmarkt en ouderenzorg zijn de grootste problemen in de gemeente en dan doet Careyn dit”, zegt Wouter, die hulp wil zoeken van de Utrechtse politiek. ,,Nu krijgt de overspannen woningmarkt er totaal onnodig negentig woningzoekenden bij.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht