Nabestaanden tramaanslag Utrecht stellen provincie Utrecht en vervoerder Qbuzz medeaansprakelijk
De nabestaanden van Rinke Terpstra, die om het leven kwam tijdens de aanslag in een Utrechtse tram op 18 maart 2019, stellen vervoersbedrijf Qbuzz en de provincie Utrecht medeaansprakelijk voor zijn dood.
Dat bevestigt Axel Beijersbergen van Henegouwen, advocaat van de nabestaanden, na berichtgeving door de Volkskrant. De nabestaanden van Rinke, die het dossier hebben ingezien, stellen dat de trambestuurder de deuren gesloten hield. Daardoor zouden de passagiers als ratten in de val hebben gezeten. Naast Rinke, overleefden ook drie anderen de aanslag niet.
Volgens de nabestaanden zouden er in het dossier drie verhoren zitten met de trambestuurder. ‘Zij heeft tegenover de politie verklaard dat een groot beeldscherm in haar cabine het niet deed, waardoor ze niet kon zien wat er aan de hand was in het tweede tramstel, dat aan het voorste tramstel was vastgekoppeld.
Noodrem
Omdat iemand aan de noodrem trok, blokkeerde ze de deuren. Niet duidelijk is waarom de rechterachterdeur op een gegeven moment wel openging, maar de voorste deuren bleven dicht. En daardoor zaten Rinke en zijn medepassagiers als ratten in de val’, aldus de Volkskrant.
De krant citeert uit verklaringen van de trambestuurder: ‘Als deze in werking was geweest, had ik wel gezien wat er aan de hand was.’ En: ‘Gezien het protocol dat er is (als iemand aan de noodrem trekt, red.) heb ik de deuren van de tram gesloten gehouden.’
Defect
Bovendien zou haar voorganger bij de overdracht van de dienst niet hebben doorgegeven dat er een defect was. Zelf zou ze de kapotte monitor evenmin bij de verkeersleiding hebben gemeld.
Door het dichthouden van de deuren is het overlijden van Terpstra volgens Beijersbergen van Henegouwen ‘het gevolg van een omstandigheid die de vervoerder had kunnen vermijden, of waarvan het bedrijf de gevolgen had kunnen verhinderen’.
Verantwoordelijk
De advocaat laat weten dat er meerdere redenen zijn dat de provincie en het vervoersbedrijf pas vier jaar na de aanslag medeverantwoordelijk worden gesteld. ,,Dat heeft er onder meer mee te maken dat we eerst hebben geprobeerd er met Qbuzz uit te komen, maar die verwees voor de verantwoordelijkheid door naar de provincie.”
Die is de verhuurder van de trams. Beijersbergen van Henegouwen wijst erop dat de verjaringstermijn voor deze zaak nog niet is verstreken.
Qbuzz wil in de Volkskrant niet inhoudelijk reageren. Volgens Qbuzz’ advocaat zijn de aantijgingen van de familie Terpstra een ‘eenzijdig gepresenteerde voorstelling van zaken’. Ook de provincie Utrecht wilde tegen de krant niet reageren omdat de zaak bij de rechter ligt.
Op 18 maart 2019 schoot Gökmen T. vier mensen dood in en rond een sneltram op het 24 Oktoberplein. Ook raakten meerdere mensen gewond en getraumatiseerd. De aanslag wordt zaterdag herdacht. Bij de herdenking zijn nabestaanden, hulpverleners, getuigen, de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma, leden van de gemeenteraad en minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid aanwezig.
Reageren? Brieven kunnen naar onze lezersredactiemet voor-, achternaam en adres (dit laatste niet voor publicatie). Een lezersbrief is max. 150 woorden en kan worden ingekort. Anonieme brieven plaatsen we niet.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
Z’n hele leven woont ’ie al in de stad, nu gaat Pim (49) voor BBB de Eerste Kamer in: ‘Meer dan plattelandspartij’
Utrecht -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
Frans van Seumeren heeft miljoenen in FC Utrecht gestoken, maar aanval op de top heeft niemand nog gezien
Na opnieuw een nederlaag, ditmaal tegen Go Ahead Eagles, dreigt voor FC Utrecht een mistroostig seizoensslot. Áls het al de play-offs om Europees voetbal haalt, is het de vraag wat de ploeg erin te zoeken heeft. Hoe komt het toch, dat het er bij die potentieel zo aantrekkelijke club zelden uitkomt? -
Ingetogen herdenking van tramaanslag: ‘Voor altijd een wond op ziel van Utrecht’
,,Voor altijd een wond op de ziel van Utrecht en van alle Utrechters.’’ Met deze woorden stond burgemeester Sharon Dijksma zaterdagochtend stil bij de fatale tramaanslag in Utrecht, precies vier jaar geleden. De schietpartij kostte vier mensen het leven, zes anderen raakten (ernstig) gewond. Utrecht werd die zwarte dag in diepe rouw gedompeld.
-
PREMIUMEnergie9
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
-
-
FC Utrecht herdenkt tramaanslag in duel met Go Ahead Eagles
FC Utrecht staat zaterdag in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles in De Galgenwaard stil bij de tramaanslag in Utrecht op 18 maart 2019. -
PREMIUM
Maarten Nikkessen speelde tegen Matthijs de Ligt en Justin Kluivert: ‘Bij De Meern veel minuten maken’
Een zege leverde het niet op, maar Maarten Nikkessen (23) zag bij eersteklasser De Meern zijn geduld beloond met een basisplaats. Via Sparta, de Verenigde Staten en Loosdrecht keerde de aanvaller terug op het vertrouwde nest. ,,Ze spelen leuk voetbal. Zo’n type ben ik ook.”Utrecht, De Meern
In samenwerking met indebuurt Utrecht