Volledig scherm
Het busverkeer werd vanavond door de politie over de ambulancebaan geleid om grotere verkeerschaos te voorkomen. © AD

Nachtelijke noodwerkzaamheden vanwege uitvallende testtrams van de Uithoflijn

De provincie Utrecht voert vannacht noodmaatregelen uit om te voorkomen dat het tramverkeer van de Uithoflijn nog vaker stil valt. Dat gebeurt bij testritten regelmatig, met als dieptepunt twee stilstaande testtrams die donderdagavond tijdens de avondspits een half uur het verkeer, inclusief het busvervoer van en naar het universiteitscomplex, blokkeerden.

Uitgerekend in de week voordat tram 22 (De Uithoflijn) gaat rijden, kunnen de provincie en vervoerder U-OV dat allerminst gebruiken. Dus wordt vannacht met man en macht gewerkt om het probleem uit de wereld te helpen, zegt woordvoerder Ron van Dopperen.  

De trams vielen donderdag tijdens de avondspits stil op de kruising tussen de P&R aan de Universiteitsweg en de busbaan naar het WKZ-ziekenhuis. Auto’s konden niet meer in en uit. Bussen werden door de politie over de ambulancebaan geleid om grotere verkeerschaos in de avondspits te voorkomen. Tientallen bussen stonden echter muurvast omdat ze de aanzwellende rij niet konden verlaten vanwege de hoge busgeleiders.

De storing was rond 18.00 uur voorbij. Van Dopperen zegt dat monteurs vannacht pogingen ondernemen om de stroomvoorziening stabieler te maken. ,,Belangrijk omdat maandag de Uithoflijn gaat rijden. De recente problemen zijn ontstaan vanwege stroomuitval tussen de Padualaan en het WKZ. Daardoor kregen de bovenleidingen geen stroom en kwamen de trams stil te staan. Omdat we de oorzaak denken te weten, moeten werkzaamheden aan een onderstation - een transformatorhuisje van waaruit de bovenleiding wordt gevoed - het euvel verhelpen.’’ 

Aan de slag

De trams die stilvielen maakten onderdeel uit van de laatste testritten voor maandag de Uithoflijn officieel gaat rijden. Van Dopperen: ,,Daarom willen we het probleem zo snel mogelijk opgelost hebben en gaan we vannacht aan de slag.”

Passagiers die normaliter met de bus naar de P&R gaan, deden dat nu noodgedwongen lopend. Eén chauffeur van een bus naar Amersfoort, die de P&R niet kon bereiken, rende naar de halte om zijn passagiers op te halen. Zij liepen gezamenlijk naar de bus die koers zette richting Amersfoort.

Buspassagiers ter plaatse meldden dat het eerder ook al misging met een testrijdende tram van de Uithoflijn die precies op de kruising van de Universiteitsweg en de busbaan stil kwam te staan. Een chauffeur zegt dat het eerder deze week ook al het geval was. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht