Net als eerdere jaren moet ook morgen voor de middelbare scholen in Utrecht  worden geloot.
Volledig scherm
Net als eerdere jaren moet ook morgen voor de middelbare scholen in Utrecht worden geloot. © Foto Ruud Voest

Nagelbijten: Loting voor een plek op 3 Utrechtse scholen

Voor 535 leerlingen van groep 8 die komend schooljaar graag naar het Christelijk Gymnasium, Amadeus of Gerrit Rietveld willen, wordt het morgen nagelbijten. Deze middelbare scholen zijn zo populair dat om een plekje moet worden geloot. 

Dat hebben de gezamenlijke schoolbesturen vandaag laten weten. Ruim 4000 leerlingen uit groep 8 gaan in augustus voor het eerst naar de middelbare school. Maar niet iedereen kan terecht op zijn of haar favoriete school. Omdat het Amadeus Lyceum (vmbo-tl), Gerrit Rietveld College (vmbo-tl, havo en vwo) en het Christelijk Gymnasium zó populair zijn, moet daarvoor morgen worden geloot.

Opvallend is dat er op het altijd populaire Niftarlake College in Maarssenbroek en de havo- en vwo-afdelingen van het Amadeus dit jaar niet hoeft te worden geloot. Dat betekent dat alle aangemelde leerlingen hier in principe zijn geplaatst. Ook op de School voor Persoonlijk Onderwijs, waarvoor vorig jaar nog werd geloot, is nu genoeg plek. De school lag de laatste maanden onder vuur vanwege een kritisch rapport van de onderwijsinspectie.

Slecht nieuws

In totaal zitten 535 leerlingen in spanning. 197 daarvan krijgen morgen slecht nieuws te horen: zij zullen worden uitgeloot en moeten dan op zoek naar een andere school. De loting begint morgenochtend om 09.00 uur. Vanwege de coronacrisis is de bijeenkomst dit jaar niet openbaar. Het verloop van de loting is via foto’s op Twitter voor iedereen te volgen. Naar verwachting duurt het de hele ochtend voordat de definitieve uitslag bekend is. De leerlingen worden later die dag geïnformeerd over de uitslag.

Het aantal leerlingen dat moet loten ligt lager dan vorig jaar. Toen deden liefst 750 leerlingen mee. Het aanmeldsysteem voor de middelbare scholen in Utrecht ligt al een aantal jaar onder vuur van ouders, die vinden dat het percentage uitgelote kinderen te hoog is. De schoolbesturen zelf willen ook van het systeem van loting af. Daarvoor worden de komende jaren onder meer extra scholen bijgebouwd.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht