Volledig scherm
Voorzitter Najim el Houati van de Utrechtse voetbalclub Magreb'90. © Marnix Schmidt

Najim el Houati voorlopig uit beeld bij voetbalclub Magreb

Betekent de arrestatie van voorzitter Najim el Houati in Turkije het een einde van de Utrechtse voetbalclub Magreb'90? De Utrechter zal gemist worden vanwege zijn fanatisme en financiële injecties.

Volledig scherm
El Houati (in blauw T-shirt) afgelopen najaar op de bank bij Magreb'90. © Ruud Voest

Najim el Houati, de voorzitter van de Utrechtse voetbalclub Magreb'90, werd afgelopen zaterdag op het vliegveld van het Turkse Antalya gearresteerd. De 50-jarige Utrechter was met de selectie en staf van zijn club op trainingskamp en werd op verzoek van de Marokkaanse autoriteiten uit de rij gepikt. De reden van zijn arrestatie is gehuld nevelen, net als zijn financiële betrokkenheid bij de Utrechtse topklasser. El Houati zit in Turkije al een week vast en zit in alle beperkingen.

Tralies
In 2012 belandde hij in Nederland ook al achter de tralies. Hij werd verdacht van het witwassen van geld, sieraden, auto's en appartementen. Volgens een bron die anoniem wil blijven, zou hij vroeger in Lombok in duistere zaakjes hebben gehandeld. De bron vermoedt dat de Utrechter in Marokko enkele mensen kwaad heeft gemaakt.

Het Openbaar Ministerie noemde de witwas-activiteiten in 2012 'omvangrijk'. El Houati zou zich van juli 2010 tot aan zijn aanhouding op 12 september van 2012 schuldig hebben gemaakt aan fraude. Na zes maanden kwam hij vrij. Zijn vrouw kwam al eerder vrij om voor de twee kinderen te zorgen. Ook zij was verdachte in de zaak. Tot een rechtszaak kwam het nooit. Justitie kwam hem op het spoor toen hij een hotel in Breukelen met contant geld wilde kopen.

Najim el Houati is geboren in de Marokkaanse havenstad Bénir Ansar. Hij kwam begin jaren '70 met zijn ouders naar Nederland. Zijn vader had als één van de eerste Marokkaanse ondernemers een slagerij aan de Kanaalstraat. El Houati voetbalde in het verleden voor FC Nadini, maar vertrok in 1990 om Magreb'90 op te richten. Lange tijd was hij voorzitter van de hele club, maar hij beperkte zijn werkzaamheden de laatste jaren tot de A-selectie van Magreb'90. In die periode schoot de club naar de top van het amateurvoetbal, een opmerkelijk opmars.

Van een nietig vijfdeklassertje in 2009 promoveerde Magreb vorig jaar naar de topklasse, een afdeling waar veel clubs met begroting van enkele tonnen zitten. Hij haalde bekende spelers naar sportpark Papendorp. Zo legde hij Nourdin Boukhari, oud-speler van Ajax, en Moussa Kalisse (onder meer FC Dordrecht en Sparta) vast. El Houati zou twee ton aan de spelers hebben betaald, maar ontkent dat in alle toonaarden. Volgens hem nemen die spelers genoegen met een onkostenvergoeding.

Scooter
El Houati woont in Utrecht, maar heeft geen auto. Zijn favoriete vervoermiddel is een scooter, die onlangs werd gestolen. Hij reed daarom rond de feestdagen op een fiets door de stad. Op de vraag wie hij eigenlijk is, antwoordde de voetbalpreses in een interview net voor de kerstdagen dat 'hij niets is'. ,,Wij zijn wat'', antwoordde hij. Een antwoord van iemand die zichzelf bescheiden opstelt, maar tegelijk emotioneel kan zijn en met harde hand regeert. Zijn woedeuitbarstingen richting spelers na een verloren wedstrijd zijn berucht. Net zoals het feit dat al menig trainer die 's zondags naast hem op de bank zit, al dan niet vrijwillig is opgestapt.

Volg AD Utrechts Nieuwsblad ook op Facebook.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht