Volledig scherm
© ANP

Naleving leeftijdsgrens alcohol in Utrechtse horeca steeg van 15 naar 65 procent; pilot krijgt vervolg

De gemeente Utrecht geeft een vervolg aan de pilot van Koninklijke Horeca Nederland, stichting NIX18 in Utrecht en de gemeente. De samenwerking om horecaondernemers te houden aan het alcoholverbod voor jongeren onder de achttien bleek succesvol. 

Wethouder Victor Everhardt tekent namens de gemeente het convenant dat een vervolg geeft aan de pilot. „Ik waardeer het dat de Utrechtse horeca haar verantwoordelijkheid neemt en dat dit een positief resultaat oplevert.”

Uit onderzoek van de gemeente bleek dat slechts 15 procent van de Utrechtse horecaondernemers aan de start van de pilot de leeftijdsgrens naleefde. Na afloop van de samenwerking tussen de gemeente, stichting NIX18 en Koninklijke Horeca Nederland afgelopen juli, lag dat percentage op 65.

Controle

Stichting NIX18 laat controles uitvoeren op de naleving van het alcoholverbod voor jongeren onder de achttien. De deelnemende horecabedrijven kunnen rekenen op vier controles per jaar. Iedere overtreding levert één extra hercontrole op. De stichting streeft in het vervolg naar minimaal hetzelfde nalevingspercentage als wat de pilot heeft opgeleverd. 

De gemeente stelt zich wat betreft de reguliere controles op naleving van de leeftijdsgrens terughoudend op naar de deelnemende horecabedrijven. Als de controles van stichting NIX18 drie keer een overtreding opleveren, komt de ondernemer wel weer onder actief toezicht van de gemeente te staan. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht