Volledig scherm
Wim Rietkerk, voorzitter Joods Monument Utrecht, bij het monument. © Angeliek De Jonge

Namen op Joods monument in Utrecht worden opnieuw gecontroleerd

Er komt een onderzoek naar de juistheid van alle 1.239 namen op het Joods monument in Utrecht. De uitkomsten ervan zullen worden gepubliceerd op de officiële website van het monument.

Bij het monument in Utrecht komt een bordje met een verwijzing naar de correcte informatie op de website. Dat is de uitkomst van gesprekken die de Utrechtse burgemeester Van Zanen de laatste maanden achter de schermen heeft gevoerd.

In maart 2016 bracht het AD naar buiten dat er fouten stonden op het Joods monument, dat een half jaar daarvoor werd onthuld bij het Spoorwegmuseum in Utrecht. Nadere steekproeven van amateurhistoricus Jim Terlingen, die aan de basis stond van het AD-artikel, toonde nog meer onzorgvuldigheden aan.

Gesprekken

Terlingen stelt nu dat er zeker 29 fouten op het monument staan, waaronder drie namen van personen die de oorlog overleefd hebben. Na een open brief van de Utrechter aan zijn burgemeester in oktober 2016, waarin hij zich beklaagde over het feit dat er maar niets gebeurde met de gevonden fouten, is Van Zanen gesprekken met betrokkenen gaan voeren.

Het onderzoek naar de namen in Utrecht wordt gecoördineerd door het Auschwitz Comité, dat in verband met het volgend jaar in Amsterdam op te richten nationale Holocaustmonument op dit moment alle namen van slachtoffers laat controleren.

Het monument bij het Spoorwegmuseum werd in 2015 onthuld. Het duurde meer dan 70 jaar voordat Utrecht het monument kreeg. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht