Volledig scherm
Sandra Hofhuis is nauw betrokken bij de bouw. © William Hoogteyling

Natuurkwartier Nieuwegein krijgt duurzaam en multifunctioneel gebouw

Het Milieu Educatie Centrum (MEC) in het Natuurkwartier van Nieuwegein gaat tegen de vlakte en op dezelfde plek moet in 2022 een nieuw, multifunctioneel en duurzaam gebouw terugkomen. Ook zal hier dan ruimte zijn voor kleinschalige horeca. Dat is de wens van burgemeester en wethouders van Nieuwegein. Volgende week buigt de gemeenteraad zich over het voorstel.

Het MEC, dat  vlak naast Park Oudegein in Nieuwegein-zuid ligt, is gedateerd en moet nodig worden vervangen. Volgens de gemeente biedt het onvoldoende faciliteiten voor gebruikers en bezoekers en is het niet duurzaam door hoge energiekosten. ,,In de winter is het er te koud en in de zomer te warm. Dat moet beter”, zegt gebruiker Sandra Hofhuis van BSO Wijs, die nauw betrokken is bij de nieuwbouw. Sinds twee maanden gebruikt ze de ruimte voor buitenschoolse activiteiten voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. 

Nu kan ze er twintig kinderen opvangen, in een toekomstig gebouw zouden dat er veertig moeten zijn. ,,Wij zijn in principe altijd buiten, maar we gebruiken het huidige MEC-gebouw om te schuilen bij slecht weer. Het gebouw is niet meer van deze tijd, maar we kijken vooral ook naar samenwerkingen. We willen de nieuwbouw geschikt maken voor veel partijen voor wie natuurbeleving en/of natuureducatie belangrijk is. Daar is nu geen of weinig ruimte voor.”

Cursussen

Stichting De Groene Koepel is zo’n partij, die overweegt te verhuizen naar het nieuwe MEC. De stichting geeft groene keurmerken uit aan natuurkampeerterreinen of trekkershutten. Ze zetelt elders in Nieuwegein in een kantoorgebouw, maar ziet de natuuromgeving van het nieuwe MEC wel zitten. ,,We hebben nu geen buitenruimte of plek om cursussen te geven. Dat hebben we voor ogen: een plek hebben om onze gasten te ontvangen in een proeflocatie om voorbeelden te kunnen laten zien. Maar voor ons is ook ideaal om dichtbij een plek te hebben om bijvoorbeeld tijdens de lunch fruit te kunnen plukken”, zegt Marieken Nieuwdorp van De Groene Koepel.

In het collegevoorstel staat ook duidelijk de wens om het toekomstige MEC een horecafunctie te geven. Het gaat om kleinschalige horeca, gerund door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ,,Het nieuwe MEC moet functies combineren als recreatie, educatie en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ook de sanitaire voorzieningen worden verbeterd en de museumfunctie uitgebreid.”

Op 11 juli valt in de gemeenteraad de beslissing over de toekomst van het MEC in Nieuwegein.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht