Volledig scherm
Varkens in een zogheten megastal, waar ze in een beperkte ruimte samenwonen. © ANP

Nauwelijks meer nieuwe megastallen in provincie Utrecht

Het aantal megastallen is in de provincie Utrecht is in zeven jaar tijd zo goed als gelijk gebleven. Dat blijkt volgens Wakker Dier uit een analyse van cijfers van de Wageningen Universiteit (WUR).

Daarmee is het de enige provincie waar het aantal stallen waar grote aantallen dieren gehouden worden nauwelijks is gegroeid. In heel Nederland steeg het aantal megastallen met 76 procent, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

De provincie Utrecht is een kleine speler op het gebied van intensieve veehouderij. Met nog geen twee procent van de ruim 800 megastallen in Nederland is het de provincie met het minste aantal grootschalige bedrijven. Bij elkaar valt nog niet één procent van de veehouderijbedrijven binnen de criteria van de WUR voor megastallen.

Risico's

Wakker Dier vindt dat de overheid megastallen moet verbieden. Volgens de actiegroep die zich inzet voor dierenwelzijn verhogen megastallen de risico’s. Hilhorst: ,,Bij brand of ziekte, treft het direct ontzettend veel dieren. Daarnaast zorgen megastallen ook voor een neerwaartse spiraal. Door de focus op steeds lagere kosten, komt dierenwelzijn steeds meer in het gedrang. Bij megastallen is nauwelijks ruimte voor bijvoorbeeld stro of natuurlijk gedrag.”

Noord-Brabant is megastallenkampioen van Nederland. In 2017 had die provincie er 211, een groei van 67 procent ten opzichte van 2010. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht