Volledig scherm
© ANP

'Nazi-achtige' posters opgeplakt bij hoofdkantoor GroenLinks

Bij het hoofdkantoor van GroenLinks aan de Oudegracht in Utrecht hebben rechts-extremisten rondom de Dodenherdenking op 4 mei ‘nazi-achtige’ posters op het gebouw geplakt. Handhavers van de gemeente hebben de posters verwijderd. De partij heeft een dag later aangifte gedaan.

Onduidelijk is welke groepering de plakkaten heeft opgehangen, maar duidelijk is dat het uit rechts-extremistische hoek komt.  Wat precies op de posters stond is onduidelijk, maar volgens een woordvoerder van de politie ging het om 'foto's met Duitse teksten'. Het zou onder meer gaan om een afbeelding van Adolf Hitler.  De politie heeft de afgelopen dagen in de buurt onderzoek gedaan in de hoop erachter te komen wie de posters heeft opgehangen. Er is nog niemand aangehouden, aldus de woordvoerder.

GroenLinks baalt van het ophangen van de nazistische posters, zo laat een woordvoerder weten aan het AD. ,,Gelukkig zijn we snel gewaarschuwd door de politie. Zij hebben de posters direct voor ons afgeplakt. Daar zijn we erg blij mee. We weten niet wie dit gedaan heeft. Dat geeft in elk geval geen fijn gevoel.”

Volledig scherm
Het hoofdkantoor van GroenLinks aan de Utrechtse Oudegracht. © Google Streetview
 1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
  Agenda

  Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

  Circus Diedom viert het tienjarig bestaan met een circusact in de Dom. Vandaag kunnen bezoekers met de circusdirecteur mee op reis door de Dom. Onderweg zullen er verschillende optredens plaatsvinden in de ruimtes van de Domtoren. Circus Diedom geeft circusles aan kinderen van alle leeftijden. Ze leren er ballopen, jongleren en hangen aan de trapeze. De voorstellingen in de Dom starten om 17.00 uur en om 18.30 uur. Tickets zijn verkrijgbaar via de website van de Domtoren.
 2. Lisa verloor haar ouders bij de MH17-ramp: ‘Ik haal kracht uit liefdevolle herinneringen’
  indebuurt

  Lisa verloor haar ouders bij de MH17-ramp: ‘Ik haal kracht uit liefdevol­le herinnerin­gen’

  17 juli 2014: de dag waarop een vliegtuig met 298 mensen werd neergeschoten boven een conflictgebied in Oekraïne. Een gitzwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis, want het overgrote deel van de passagiers was Nederlands. Voor de Utrechtse Lisa Kroon kwam deze gruwelijke gebeurtenis heel dichtbij: haar ouders waren aan boord van het vliegtuig. Met Het Herinneringsboek en de website licht-puntjes.nl hoopt Kroon nu - vier jaar later - troost te bieden aan mensen die ook een dierbare zijn verloren.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht