Volledig scherm
Een bijenhotel is een manier om wilde bijen meer nestruimte te bieden. © William Hoogteyling

Nederland Zoemt erkent Utrecht als ‘bijvriendelijke gemeente’

Utrecht mag zich sinds kort ‘bijvriendelijke gemeente’ noemen. Een bordje met daarop deze titel wordt binnenkort onthuld in het Griftpark. Dat is meteen het startsein voor een campagne waarmee Utrecht aandacht vraagt voor de wilde bij.

Verantwoordelijk wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) schrijft dit aan de gemeenteraad. Die verzocht burgemeester en wethouders vorig jaar aansluiting te zoeken bij Nederland Zoemt. Dit is een project van verschillende natuur- en milieuorganisaties, met als doel het vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland. De Utrechtse inzet voor de wilde bij is inmiddels door Nederland Zoemt officieel erkend, aldus Van Hooijdonk.

Bijenhotels

Utrecht zet zich op verschillende manieren in voor de wilde bijen. Onder meer door te zorgen voor bloemrijk hooiland (voedsel) en bijenhotels (nestgelegenheid). Ook door ecologische maaimethoden toe te passen wordt  rekening gehouden met wilde bijen en andere dieren. 

De helft van alle 358 soorten in Nederland is bedreigd, terwijl bijen heel belangrijk zijn voor de voedselvoorziening. Zo’n 80 procent van de eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht