Volledig scherm
Aanhangers van de anti-islambeweging Pegida demonstreerde eerder dit jaar in de Duitse stad Leipzig © epa

Neude is voor Pegida

Anti-islambeweging Pegida moet op zondagmiddag 11 oktober ongehinderd op de Neude kunnen demonstreren. Tegenstanders mogen het protest niet frustreren, zo laat de gemeente Utrecht weten.

Het van oorsprong Duitse Pegida heeft haar demonstratie formeel aangemeld. Op Facebook hebben intussen ruim 500 mensen gezegd naar Utrecht te komen. De Internationale Socialisten (IS) hebben de gemeente laten weten een tegendemonstratie te houden op het Janskerkhof.

Ook de beweging 'Blokkeer Pegida' en de AntiFascistische Actie (onder de leus: 'Laat ze niet lopen') komen protesteren, maar hebben zich niet bij de gemeente gemeld. De groepen roepen hun aanhangers op zich rond de Neude te verzamelen om de Pegida-bijeenkomst te overstemmen en de deelnemers te verhinderen een mars door de binnenstad te lopen. De organisatie zegt nu zo'n 150 mensen op de been te brengen.

Woordvoerder Peter-Paul Hellings van de gemeente onderstreept dat Pegida haar bijeenkomst netjes heeft aangemeld en gebruik mag maken van haar recht op vrije meningsuiting. ,,Dat mogen anderen niet verstoren,'' aldus Hellings. ,,Wij hebben van die tegendemonstranten nog geen kennisgeving ontvangen, maar ook zonder bericht monitort de gemeente Utrecht de ontwikkelingen rond de demonstratie nauwgezet.''

Maatregelen
De woordvoerder wil niet vooruitlopen op mogelijke maatregelen om confrontaties en verstoring van de openbare orde te voorkomen. Hij onderstreept dat de burgemeester de mogelijkheid heeft aanwijzingen te geven als de verkeersveiligheid, gezondheid of de openbare orde in het gedrang komen. Daarbij kijkt de gemeente ook naar het plan van Pegida een mars door de binnenstad te lopen, tijdens koopzondag.

Naar verwachting komt Utrecht in de loop van volgende week met eventuele maatregelen om de zondagmiddag ordelijk te laten verlopen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht