Volledig scherm
De Neude tijdens het EK beachvolleybal. Er staan al enkele bomen op het plein, maar dat moeten er in de toekomst veel meer worden. © Ruud Voest

Neude krijgt er dit jaar vier bomen bij

Om te zorgen voor een betere uitstraling en prettigere omstandigheden krijgt de Neude er bomen bij. Nog dit jaar vier: twee iepen en twee honingbomen.

Ooit was het Neudeplein markt, executieplek of parkeerplaats, tegenwoordig is het vooral een stadsplein met onder meer terrassen en evenementen. Nog in 2004 stonden er 25 bomen op of rondom het plein.

Dat is door allerlei omstandigheden onder- en bovengronds niet meer mogelijk. Maar 19 bomen gerealiseerd in 10 tot 15 jaar, is wel een optie, aldus het college. Onzekere factor zijn de bestaande kastanjebomen op en rond het plein, die allemaal door de kastanjebloedingsziekte zijn aangetast en op den duur vervangen moeten worden.

Nog dit jaar komen er –na het terras- en festivalseizoen- vier bomen bij op het plein. Dat zijn twee iepen en twee honingbomen. In 2020 volgen er nog drie. Bij de keuze speelden zaken als hoogte, vorm van de kroon en herfstkleur mee. Ook mogen de bomen niet voor overlast zorgen voor de terrassen door luizen of vruchten.

Volledig scherm
De vier bomen die dit jaar gepland worden op De Neude. 1 en 3 zijn iepen, 2 en 4 de honingbomen. © Gemeente Utrecht

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht