Volledig scherm
Een Pegida-demonstratie in Duitsland. © ANP

Neude toneel voor demonstratie Pegida

Pegida Nederland heeft de Neude in Utrecht uitgekozen voor een demonstratie op zondag 11 oktober tegen de vluchtelingenstroom en isl;amisering van Nederland. Politieke partijen en vluchtelingenorganisaties zijn bezorgd, maar onderstrepen ook het recht op vrije meningsuiting .

Zo'n vierhonderd mensen hebben intussen op de Facebookpagina van Pegida Nederland aangegeven naar Utrecht te komen. Daar staat een mars door de binnenstad en een manifestatie op de Neude gepland. Daar zijn de terassen verwijderd.

Onder de sprekers is Lutz Bachmann, de grondlegger van de Duitse beweging tegen de massale instroom van vluchtelingen en islamisering van de samenleving. Pegida gaat ervan uit dat van de huidige vluchtelingenstroom zeker tachtig procent om lauter economische reden naar Europa komt en daarom moet vertrekken. Pegida roept deelnemers op mogelijk aanstootgevende symbolen thuis te laten.

Respectvol
Organisaties die vluchtelingen helpen zoals Vluchtelingenwerk en Kerk in Actie zijn niet blij met de demonstratie. ,,Het recht op vrije meningsuiting is ook voor vluchtelingen juist reden om hier bescherming te zoeken, maar het moet wel respectvol gebeuren,'' onderstreept Annemieke Bots van Vluchtelingenwerk. Geesje Werkman van Kerk in Actie roept op een vreedzaam tegengeluid te laten horen en het protest te overstemmen.

Bij de gemeente Utrecht is een kennisgeving van de demonstratie van Pegida Nederland  ontvangen, bevestigt woordvoerder Peter Paul Hellings. ,,We zijn met ze in gesprek over wat ze precies willen. De burgemeester let daarbij op de openbare orde, de gezondheid en het verkeer in de stad. Hij heeft de mogelijkheid daarbij een aanwijzing te geven.''

Verboden terrein
Daarbij kunnen bepaalde routes of locaties voor de demonstranten tot verboden terrein verklaard worden. Het lijkt Arjan Kleuver (D66) in elk geval verstandig dat voldoende politie op de been is om te voorkomen dat demonstranten die met de trein komen meteen ook even een kijkje nemen bij de noodopvang voor vluchtelingen in de naast het station gelegen Jaarbeurs.

Heleen de Boer (Groen Links): ,,Ik ben er niet blij mee. het zou met niet verbazen als er een tegendemonstratie komt.'' Ook Tim Schipper (SP) uit soortgelijke woorden: ,,Het is zorgelijk dat dit een gemakkelijke gelegenheid is voor polarisatie die uit de hand kan lopen. Het is zaak zo veel mogelijk mensen uit elkaar te houden die het elkaar moeilijk zouden kunnen maken.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht