De aannemer onderzoekt de oorzaak van de stank.
Volledig scherm
De aannemer onderzoekt de oorzaak van de stank. © AD

Neus dicht voor beerputlucht in Van Sijpesteijntunnel

Bepaald geen dennengeur, de lucht die hangt in de Van Sijpesteijntunnel, de onderdoorgang die het Jaarbeursplein en Smakkelaarsveld verbindt. Eerder verrotte eieren.

Quote

Als je het niet erg vindt, loop ik snel door, want ik ben er misselijk van

Ga in de tunnel staan en kijk in het gezicht van de (brom)fietsers die langskomen. Er zijn er velen die een blik van afkeer op het gelaat hebben en menigeen fietst met één hand en gebruikt de andere om de neus stijf dicht te knijpen.

Studente Anja doet dat laatste zelfs al voordat ze de tunnel in rijdt. ,,Afschuwelijke stank. En dat is al weken zo.''

Een man die het risico neemt om te voet onder de Utrechtse spoorlijnen door te gaan, bevestigt dat. ,,Die putlucht is zo smerig. Ik kom hier één keer per week langs en het wordt steeds erger. Maar als je het niet erg vindt, loop ik snel door, want ik ben er misselijk van.''

Klussen
Helemaal nieuw is de stank in het hart van Utrecht niet. Sinds er aan het centrum geklust wordt, hangt er met enige regelmaat een putlucht op of rond de Catharijnesingel.

De gemeente is bekend met het probleem en heeft aannemer C.T. Boshuis uit Zeist gevraagd naar de oorzaak te zoeken. Een medewerker van Boshuis was gistermiddag aanwezig en deed een poging om de bron van de stank vast te stellen door de rioolputten te inspecteren. De rioolbuizenplattegrond is niet meer up-to-date doordat er de afgelopen tijd door alle werkzaamheden veel is veranderd, aldus de werknemer.

Rioolwater
Duidelijk is dat er rioolwater in het oppervlaktewater in de tunnel terecht is gekomen. Vandaag zal Boshuis een zogenoemde tv-inspectie houden in het riool om te kijken waar eventuele breuk of lek zit. Het vervuilde water zal sowieso weggezogen worden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht