De bouw van de laatste tribune van de Galgenwaard in 2004.
Volledig scherm
De bouw van de laatste tribune van de Galgenwaard in 2004. © Jos Poulissen

Niet bespaard op constructie bij verbouwing stadion Galgenwaard

Bij de verbouwing van stadion Galgenwaard is niet bespaard op de kwaliteit en veiligheid van de dakconstructie. Dat blijkt uit beantwoording van vragen die de VVD-fractie in Utrecht stelde naar aanleiding van het instorten van een dakdeel van het AZ-stadion.

Het oorspronkelijke ontwerp van de verbouwing van de Galgenwaard is begin deze eeuw uitgevoerd zoals vanaf het begin af aan het plan was. Dit in tegenstelling tot het stadion in Alkmaar, waarbij flink bespaard is op de bouwkosten. Beide stadion hadden dezelfde bouwer: de failliete bouwonderneming Midreth uit Mijdrecht. 

Afgelopen donderdag en vrijdag vonden voor de tweede keer deze maand extra inspecties plaats aan het stadion, waar vandaag FC Utrecht aantreedt tegen VVV. Lasverbindingen en boutconstructies zijn hierbij ‘nauwgezet’ gecontroleerd. Hierbij zijn geen opvallende gebreken geconstateerd. ,,Op dit moment is er geen aanleiding om de eigenaar aan te schrijven het stadion buiten gebruik te stellen”, concludeert het Utrechtse college van burgemeester en wethouders daarom.

Acute actie

Afgelopen vrijdag zei eigenaar Jan Spelt al tegen het AD dat geen acute actie nodig is naar aanleiding van de nieuwe inspecties. Wel verdienen roestplekken en lekkende watertoevoerpunten aandacht. En ook worden nieuwe berekeningen rond de bouwconstructie uitgevoerd, die de maten van het stadion vergelijken met het oorspronkelijke bouwplan. De uitkomsten van deze berekeningen en conclusies van het adviesbureau zijn in oktober te verwachten.

Het gemeentelijk bouwtoezicht houdt het onderzoek nauwlettend in de gaten en beoordeelt dit. ,,Als hieruit blijkt dat er onverhoopt gebreken zijn, dan zal de eigenaar passende maatregelen moeten nemen.” Spelt houdt over het onderzoek en de eventueel te nemen maatregelen volgens de gemeente goed contact met FC Utrecht en de gemeente Utrecht. ,,De eigenaar heeft in de nasleep van het incident in Alkmaar zijn verantwoordelijkheid voortvarend opgepakt.”

Niet veilig

De gemeente Utrecht stelt: ,,In het geval dat uit het vervolgonderzoek dat de komende periode wordt uitgevoerd toch naar voren zou komen dat de overkapping van stadion Galgenwaard niet veilig is en niet voldoet aan de wettelijke eisen, dan zal de eigenaar de gebreken moeten herstellen en moeten besluiten het stadion tijdelijk buiten gebruik te stellen.” 

Naast de nieuwe onderzoeken probeert Utrecht ook inzage te krijgen in aanbevelingen naar aanleiding van onderzoek die al in 2016 aan de KNVB en de minister van Justitie en Veiligheid zijn gedaan, door het auditteam Voetbal en Veiligheid. Dit team is een adviesorgaan voor de overheid, politie, Openbaar Ministerie, clubs en de voetbalbond. Adviezen die dit team deed zijn nog niet opgevolgd, bleek na het instorten van het AZ-dak.

Stormachtig

10 augustus stortte tijdens stormachtig weer een deel van het AZ-stadion in, dat ook dezelfde architect kende als de Galgenwaard in Utrecht. ,,De constructie van het dak van de Galgenwaard is niet vergelijkbaar”, stelt de gemeente Utrecht, zoals de bouwer eerder al zei tegen het AD. Verder wijst Utrecht op de ligging tussen gebouwen in plaats van op open terrein nabij de kust zoals in Alkmaar. Bovendien kent het stadion in Utrecht minder lasverbindingen en meer boutverbindingen. Lasnaden bleken in Alkmaar de achilleshiel van de constructie, na onderzoek door de Onderzoeksraad Voor Veiligheid. Alkmaar liet het AFAS-stadion daarop sluiten.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht