Volledig scherm
De ingang van Parkeergarage Eiteren. © Google Streetview

Niet erg populaire parkeergarage in IJsselstein voorlopig gratis

De gemeente IJsselstein gaat voor de periode 1 juni tot en met 31 december zevenduizend uitrijkaarten beschikbaar stellen voor parkeergarage Eiteren. Dit om meer parkeerders te trekken.

Met genoemde maatregel wil het college de lage bezettingsgraad van de parkeergarage verhogen en zorgen voor meer aanloop naar de binnenstad, met name vanuit de Utrechtsestraat-Kerkstraat.ad

Parkeergarage Eiteren werd in 2010 geopend en heeft 163 openbare parkeerplaatsen. Daarvan is slechts 11 procent (achttien plaatsen) structureel bezet.

Wat blijkt? Veel IJsselsteiners kennen de garage niet en ook de bewegwijzering laat te wensen over. De gemeente wil nu zorgen dat gebruikers de garage beter kunnen vinden. Daarnaast wordt parkeren hier tijdelijk gratis om zo de dramatisch lage bezettingsgraad omhoog te krijgen.

Bedrijven

De uitrijkaarten worden beschikbaar gesteld aan de Vereniging Bedrijveninvesteringszone IJsselstein (BIJ). De BIJ kan vervolgens met de Stichting Stadsmarketing en de ondernemers overleggen hoe deze kaarten aan de klanten worden gegeven.

De kosten voor de zevenduizend uitrijkaarten bedragen 14.000 euro. De gemeente dekt deze kosten door het jaarlijkse onderzoek dat ParkeerService voor de gemeente doet achterwege te laten. De Parkeerservice doet elk jaar onderzoek naar parkeerdruk en betalingsbereidheid.

De communicatie over de nieuwe maatregel wordt aan de ondernemers overgelaten. Wel zal de gemeente dit ondersteunen via bijvoorbeeld social media.

Nieuw parkeerbeleid

Volgens het college is de maatregel een eerste stap naar het nieuwe parkeerbeleid, dat per 1 januari 2020 ingaat. Dan wordt de eerste twee uur parkeren in de parkeergarages Overtoom en Eiteren gratis.

Ook het parkeren na 18.00 wordt in de garages dan gratis. Daarmee wordt het gelijkgetrokken met parkeren op straat. Zowel D66 als het CDA vrezen dat de maatregel een aanzuigende werking zal hebben. Bovendien wordt volgens het CDA met deze maatregel het principe dat de vervuiler betaalt, verlaten.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht