Volledig scherm
© Boas Photo

Niet meer dringen langs de Traayweg: fietspad wordt twee keer zo breed

Fietsers krijgen een voorkeursbehandeling op de Traayweg, die vanaf Driebergen langs Austerlitz naar de provinciale weg N224 loopt. Een nieuw fietspad wordt aangelegd dat twee keer zo breed wordt als het huidige.

Fietsers klagen al lang dat het fietspad te smal is om elkaar goed te kunnen passeren. Onder het tunneltje onder de A12 is het zelfs onmogelijk om elkaar te passeren. Met als gevolg dat veel fietsers op de rijbaan rijden. En dat zorgt voor gevaarlijke situaties.

Het nieuwe fietspad wordt twee keer zo breed als het huidige fietspad, ook in de tunnel. Het overige verkeer gaat in de tunnel gebruikmaken van één rijbaan in plaats van de huidige twee. Verkeerslichten aan weerszijden van de tunnel regelen het verkeer op de rijbaan.

Vleermuizen

De route ligt in de natuur. De gemeente belooft daar rekening mee te houden Onderzocht wordt of er beschermde soorten zoals vleermuizen en hazelwormen leven. Als dat zo is, worden de werkzaamheden later uitgevoerd. In de onderdoorgang van de A12 komt vleermuisvriendelijke verlichting.

De Traaij/Traayweg loopt door drie gemeenten: Utrechtse Heuvelrug, Zeist en Woudenberg. De resultaten van de flora- en faunaonderzoeken zijn half september bekend. Om ruimte te maken voor het nieuwe fietspad, vragen de gemeenten toestemming aan de provincie om een aantal bomen te kappen die te dicht op het fietspad staan. Als er geen beschermde diersoorten worden gevonden, is het fietspad eind van dit jaar klaar.

Op 17 september is er een inloopavond in ’t Trefpunt, Schooldwarsweg 19 in Austerlitz. Inwoners kunnen er vanaf 19.30 tekeningen bekijken en vragen stellen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht