Niet meer omlopen: laatste deel Stationsplein Utrecht Centraal geopend

VideoHet laatste deel van het Stationsplein bij Utrecht Centraal is vanmiddag feestelijk geopend. Het plein verbindt het Moreelsepark met het centrum van de stad. Dat maakt de wandelroute naar de binnenstad voor veel reizigers een stuk korter. Maar niet voor reizigers van de Uithoftram, zij moeten straks vanaf het nieuwe tramstation alsnog omlopen. 

Wethouder Victor Everhardt opent het stationsplein vanaf een klein podium door op een grote rode knop te drukken. Daarmee is ook de foto-expositie ‘Utrecht beweegt’ geopend. Vijf Utrechtse fotografen legden hiervoor hun kijk op het stationsplein vast. 

Beweging is het thema van de festiviteiten, want het Utrechtse Stationsgebied is altijd in beweging, legt Everhardt uit. Na zijn woorden betreedt een groepje freerunners het podium. Zij maken salto’s en radslagen en gebruiken de plantenbakken van het plein en een geparkeerde heftruck als decor.

Direct na de opening wordt veel gebruik gemaakt van het plein. Tientallen reizigers ontdekken de route snel. Onder hen twee moeders die champagne uit een plastic beker drinken. ,,Onze kinderen zitten op basisschool Puntenburg bij het Moreelsepark. Deze route scheelt ons iedere dag een kwartier omlopen. We hebben erg uitgekeken naar deze dag.’’ Dat vieren ze met zelf meegebrachte champagne en een klein gebakje. Ook mensen die bij het Moreelsepark werken zijn blij met het plein. ,,Het ziet er prachtig uit en dit is sowieso korter dan omlopen door Hoog Catharijne’’, vertelt een reiziger.

Trambaan

Wanneer de Uithoftram later dit jaar gaat rijden kunnen reizigers vanaf het tramstation aan de centrumkant echter niet snel de stad in lopen. Een glazen wand blokkeert een directe verbinding tussen het station en de stad. Reizigers moeten eerst met een trap omhoog en dan via de stationshal hun weg vervolgen. De keus voor de wand heeft te maken met de veiligheid. Op deze manier kunnen mensen niet zomaar de trambaan oversteken. Wethouder Everhardt zegt dat er geen plannen zijn om extra doorgangen te maken zodat de looproute korter wordt: ,,We zijn blij met hoe het station eruit gaat zien en zijn niet van plan om daar aanpassingen in te maken.’’

Volledig scherm
nieuwe route stationsplein moreelsepark © AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht