Niet pompen of verzuipen, maar pompen of verdrogen
Het motto voor Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is sinds enkele dagen niet langer ‘pompen of verzuipen’, maar ‘pompen of verdrogen’. Negen pompen en enkele vaste gemalen draaien op volle toeren om geen water uit de polders te malen, maar juist erin.
Waterschappen hebben doorgaans meer zorgen om wateroverlast bij hevige regenval of over de robuustheid van dijken in geval van extreem hoog water. Maar ook bij het tegenovergestelde draait de organisatie op volle toeren. Bureaumedewerkers zijn buiten ingezet.
In het Krommerijngebied wordt nu extra water ingelaten omdat het peil in de Nederrijn bij Wijk bij Duurstede inmiddels lager staat dan in de Kromme Rijn zelf. Daardoor kan hier niet langer op een natuurlijke manier water instromen. Zouden de schuiven hier open blijven staan, dan liep de Kromme Rijn leeg in haar grote zus.
Gezelschap
Gemaal Caspargouw bij Cothen pompt op volle kracht honderden kubieke meters water per minuut in de gelijknamige wetering die uitkomt op de Kromme Rijn. Het heeft sinds afgelopen weekeinde gezelschap gekregen van twee pompen die de capaciteit meer dan verdubbelen. Dit garandeert voldoende water voor de agrariërs in het gebied en doorstroming naar de stad Utrecht en vervolgens de Vecht.
In de Krommerijnstreek is de waterbehoefte goed te zien: overal draaien sproeiers hun rondjes, over boomgaarden, grasland en maisvelden. Desalniettemin staan veel van die laatste er geel en verdord bij.
De waterinjectie zorgt bij Wijk bij Duurstede voor een omgekeerde stroomrichting. Extra pompen zorgen ervoor dat het extra water nu vanuit de polder naar de stad stroomt in plaats van andersom.
Bedreiging
Datzelfde is ook het geval in de Leidsche Rijn. Normaliter watert die af in het Amsterdam-Rijnkanaal bij de Meern. Nu pompt gemaal De Aanvoerder juist water vanuit het kanaal westwaarts richting Harmelen, Woerden en Gouda. Ook in Nieuwegein en Lopik pompen gemalen zoet water vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal naar de Hollandse IJssel met bestemming Zuid-Holland. De bedoeling is dat die waterstroom zout zeewater terugspoelt naar zee. Het zoute water is een bedreiging voor tuinders en telers in Zuid-Holland.
Woordvoerder Clarion Wegerif van het Hoogheemraadschap spreekt van een uitzonderlijke situatie. Bij het schap zijn calamiteitenteams in touw die de situatie permanent in de gaten houden en bijsturen als dat nodig is. ,,Het is een bijzondere periode”, zegt Wegerif. ,,Het neerslagtekort is groter dan in het vorige recordjaar 1976. Wij hebben daar draaiboeken voor liggen, maar geen twee periodes van droogte zijn hetzelfde. Dus moeten we inspelen op de actualiteit.”
Ook een heftige donderbui is in de scenario’s opgenomen, verzekert Wegerif. ,,Dan stoppen we natuurlijk als een haas met pompen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onrust in asielopvang in hotel vanwege maaltijden, politie komt met getrokken wapenstokken in actie
Met getrokken wapenstokken moest de politie deze week in actie komen bij de asielopvang in Star Lodge Hotel in Utrecht. De emoties over het maaltijdaanbod waren hoog opgelopen. Inmiddels lijkt de rust weergekeerd nu gesprekken over de catering mogelijk tot aanpassing daarvan gaan leiden. -
PREMIUM
Acute kiespijn ’s nachts? Dan kan je zomaar een flinke rit staan te wachten
Acute kiespijn of tandpijn? Tand afgebroken of een kroon eruit gevallen? Door personeelsproblemen bij spoedartsen moet je voor hulp buiten de reguliere openingstijden van de tandarts regelmatig steeds verder rijden. Het overkwam René Heus uit Apeldoorn. ,,Naar Deventer? Kan dat niet gewoon in Apeldoorn?” -
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis. -
Zo ging Utrecht vanavond de wereld over (en heette de Prins Clausbrug ineens ‘Puente Dafne Schippers’)
De Dom - in de steigers - het stationsgebied, de wijk Overvecht, kasteel De Haar en Leidsche Rijn. Het kwam allemaal in beeld in de twee uur durende registratie van de ploegentijdrit door de Spaanse televisie. Maar bij een van de eerste beelden ging het even mis en volgde een corregimos. -
PREMIUMVideo
Rammen voor Robert Gesink op de reclameborden: ‘Ik heb niks met wielrennen, maar dit is heel gaaf’
Het is misschien wel de meest ‘aanraakbare’ sport ter wereld, maar tijdens een supersnelle ploegentijdrit is het wel het verstandigst uit de buurt van de wielrenners te blijven. Toch had iedereen vrijdagavond tijdens de start van de Vuelta in Utrecht ruim zicht op z’n helden.
-
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract. -
Opnieuw schietpartij in Utrecht, politie houdt twee mannen aan
Voor de tweede keer in drie dagen heeft in Utrecht een schietpartij plaatsgevonden. Dat gebeurde donderdagavond in de wijk Buiten-Wittevrouwen. De politie hield even voor 22.00 uur op de Kruisstraat twee mannen aan die vermoedelijk waren betrokken bij de schietpartij. -
Wegwerkzaamheden in Renswoude: hier moet je rekening mee houden
Het fietspad langs de Arnhemseweg en Dorpsstraat in Renswoude wordt vanaf maandag 29 augustus verbreed. De werkzaamheden zullen duren tot 23 september. In die periode zal het verkeer gedeeltelijk moeten worden omgeleid.
In samenwerking met indebuurt Utrecht