Volledig scherm
Medewerkers van ZiZo voor hun zaak aan de Oudegracht. © Stichting Reinaerde

Nieuw begin voor ZiZo: bier, wijn en koffie to go

ZiZo maakt een nieuw begin op zijn oude, vertrouwde plek aan de Oudegracht in hartje Utrecht. 

Het van oorsprong lunchcafé met winkel, gerund door mensen met een beperking, heeft zijn horeca-mogelijkheden uitgebreid. Burgemeester Jan van Zanen opent het nieuwe ZiZo na een grote interne verbouwing vrijdagmiddag officieel. Ook gaat dan de nieuwe website de lucht in.

ZiZo nieuwe stijl is een eetcafé (lunch, borrelen catering) met bar, waar voortaan ook een biertje en wijntje geschonken kan worden. Gevolg was wel dat het personeel, cliënten van Reinaerde, speciaal voor het serveren van de wijn een training moest volgen. Bier wordt geserveerd in flesjes.

Koffie to go

Quote

De winkel en lunchcafé zijn van plek gewisseld. De eerste is kleiner geworden, de tweede juist twee keer zo groot

Guido Raes

ZiZo 2.0 is tevens uitgebreid met een to go-service. Dat betekent concreet dat je daar op weg naar huis een beker koffie en iets te eten kunt kopen. ,,Hier vlakbij is station Vaartsche Rijn geopend. Dat betekent dat we hier meer loop hebben van mensen die vanaf die kant de stad in komen,’’ schetst Erika van Leusden, manager Reinaerde regio Utrecht, de positieve ontwikkelingen voor het eetcafé.


De volgende stap is dat voor het eind van het jaar in het voormalige lunchcafé aan de Oudegracht ook kan worden gedineerd, aldus bedrijfsleider Guido Raes. Hij runt al zeven jaar het eetcafé in het eetatelier in Houten, eveneens onderdeel van Reinaerde.

Sponsoren

De toekomst van ZiZo zag er 2,5 jaar geleden een stuk minder rooskleurig uit. De lunchroom dreigde na 23 jaar de deuren te moeten sluiten. De zaak kon het financieel niet langer bolwerken. De gedwongen sluiting stuitte bij een deel van de ouders van de cliënten op groot verzet. Een zoektocht naar sponsoren en een ander en vooral goedkoper onderkomen volgde.

Uiteindelijk besloot Reinaerde te blijven op de plek waar het sinds 1993 al jaar zit. Gevolg is wel dat het pand intern verbouwd moest worden, aldus Van Leusden. Hierdoor moest ZiZo tijdelijk uitwijken naar het Bartholomeus Gasthuis. Met de eigenaar werd een lagere huur afgesproken. ,,De winkel en lunchcafé zijn van plek gewisseld. De eerste is kleiner geworden, de tweede juist twee keer zo groot. We hadden 24 zitplaatsen. Dat zijn er nu 48. Qua grootte is het hetzelfde gebleven, we hebben nu minder loze ruimten.’’

Wie koffie bij ZiZo 2.0 bestelt, heeft kans dat het bakje leut met heel veel liefde is klaar gemaakt door de 29-jarige Niek Eimers. En dat kan hij ontzettend goed, bevestigt hij trots en met een glimlach van oor tot oor. Aan hem de eer morgen burgemeester Van Zanen te leren hoe je een lekker kopje koffie zet. Niek is er helemaal klaar voor.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht