Volledig scherm
Het pad was onderdeel van de vaste route van de wandelclub van buurtgenoot Jos Caals. © Roland de Jong

Nieuw fietspad door sportpark in Nieuwegein al weer dicht

Het vorig jaar met veel bombarie aangelegde openbare fiets- annex wandelpad, vlak langs de voetbalvelden van SV Geinoord en VSV Vreeswijk in het Nieuwegeinse Park Oudegein is inmiddels gesloten. De gemeente heeft de weg deze zomer met tijdelijke hekken dichtgezet. Wandelaars die van het naastgelegen voetpad gebruik maakten, moeten nu omlopen.

Het nieuwe fiets- annex wandelpad vormde inmiddels een vaste route voor de wandelclub van buurtgenoot Jos Caals. Wekelijks wandelt hij op woensdagochtend samen met een twintigtal anderen dwars door het sportpark. Vorige week stuitten ze op een hek. „Het is niet zo erg hoor, dan lopen we wat om”, vertelt Jos Caals erover. „Het is alleen bijzonder dat hierover niet goed is nagedacht. De gemeente wilde juist het park met het fietspad openstellen voor het publiek, zodat iedereen makkelijker door het park kond bewegen. Nu is het weer dicht. Weggegooid geld.”

Ongelukken

De voetbalverenigingen waren nooit voorstander van het fietspad. Ze waren bang voor ongelukken, omdat het fietspad dwars langs de voetbalvelden loopt. Ze vroegen de gemeente dan ook om de weg af te sluiten vanwege de overlast van vandalisme. 

VSP-raadslid Ton de Mol is blij met de beslissing. Hij was nooit voorstander van het openbare fietspad dwars door sportpark Parkhout. De Mol: „Burgemeester en wethouders hebben met deze aanleg een ernstige fout gemaakt. Juridisch zat het al niet lekker in elkaar, omdat er een verkeersbesluit ontbrak en het bestemmingsplan gewijzigd had moeten worden. Dat is niet gebeurd.”

Tijdelijke maatregel

De gemeente geeft in een toelichting aan dat het plaatsen van het hek bij het fietspad een tijdelijke maatregel is om overlast en vernielingen te voorkomen. De wens van de gemeente is nog steeds om het park te vernieuwen en toe te werken naar een ‘open sportpark’. Dit besloot de gemeenteraad al in 2016. 

,,We blijven in gesprek met de sportverenigingen om die wens na te streven”, zegt een woordvoerder. „Dit betekent niet dat het sportterrein 24/7 openbaar toegankelijk moet zijn, maar we willen het langer voor een breder publiek beschikbaar stellen. Over de wijze waarop blijven we in gesprek. Daarover is nu nog niets bekend.”

Overigens benadrukt de gemeente dat het park voor wandelaars gewoon toegankelijk is. Het pad om het park is open en kan door wandelaars worden gebruikt.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht