Volledig scherm
In het al langer bestaande jongerencultuurhuis Kanaleneiland kunnen jongeren werken aan hun talent of kennis maken met muziek, zang, rap, fotografie, mode. © De Jonge Angeliek

Nieuw jongerencultuurhuis Overvecht stapje dichterbij

Utrecht zoekt voor een nog op te zetten jongerencultuurhuis in Overvecht een exploitant. Het is de bedoeling dat het cultuurhuis, waar jongeren tot 23 jaar kunnen deelnemen aan activiteiten op het gebied van kunst en cultuur, vóór 1 juni 2019 open gaat. Het is nog niet duidelijk waar in Overvecht deze ontmoetingsplaats moet komen.

De drie coalitiepartijen GroenLinks, D66 en de ChristenUnie hebben in hun coalitieakkoord afgesproken geld vrij te maken om een cultuurhuis in Overvecht op te zetten, nadat jongeren uit de wijk hebben aangegeven dit graag te willen. In Kanaleneiland bestaat al sinds 2013 zo’n huis, waar jongeren onder meer zelf culturele initiatieven opzetten en uitvoeren.

Subsidie

Culturele ondernemers kunnen een aanvraag doen voor subsidie. Deze bedraagt maximaal twee ton per jaar voor exploitatie, programmering en beheer. De gemeente kent de subsidie toe voor een periode van 6 jaar (2019-2024). In die tijd kan het jongeren cultuurhuis zich ontwikkelen. Vanaf 2025 komt er weer een nieuwe aanvraagronde.

Een onafhankelijke adviescommissie van deskundigen beoordeelt de ingediende aanvragen. Zij toetsen de plannen onder andere op artistieke waarde, betekenis voor de stad en wijk, diversiteit en talentontwikkeling. De commissie adviseert het college van burgemeester en wethouders. Het college kiest begin maart 2019 de definitieve exploitant.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht