Nieuw kantoor Triodos Bank in Driebergen kan zo weer uit elkaar worden geschroefd

videoDe Triodos Bank verhuist eind november naar een nieuw kantoor pal naast station Driebergen-Zeist en de A12. In het bijzonder duurzame gebouw is een hoofdrol weggelegd voor 165.312 lange schroeven.

De Triodos Bank komt thuis, zegt directeur Matthijs Bierman van Triodos Bank Nederland. Veertig jaar geleden werd de bank op landgoed De Reehorst in Driebergen opgericht. Over ruim twee maanden verhuizen twee van de drie onderdelen van de bank terug naar het landgoed.

De nieuwbouw was een proces van lange adem. Bierman roept tijdens een sneak preview  in het nog kale, maar door de bouwer opgeleverde pand, nog maar eens in herinnering dat tot de Raad van State een procedure moest worden gevolgd om de bouwvergunning te krijgen. Een aantal omwonenden en de Stichting Milieuzorg Zeist noemden de nieuwbouw onnodig en een te grote aantasting van de natuur op het landgoed. De Raad van State stelde de tegenstanders in het ongelijk.

Balans

De bank van boven
Volledig scherm
De bank van boven © William Hoogteyling

Volgens Bierman is in alles gestreefd naar een balans tussen natuur, cultuur en economie op De Reehorst. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat een zonnedak de energie voor het gehele gebouw levert. Van het regenwater dat op de daken wordt opgevangen, gaat geen druppel verloren. Het water wordt opgenomen door de planten die op de daken groeien, gebruikt om de wc’s door te spoelen of afgevoerd naar een van de vijvers op het landgoed. Het hout van de bomen die voor de nieuwbouw zijn gekapt, keert terug als meubilair.

De Triodos Bank, die nu nog drie vestigingen heeft in Zeist, ging op zoek naar een nieuwe locatie omdat het aantal werknemers groeit. Belangrijke voorwaarde voor een nieuwe plek was optimale bereikbaarheid per openbaar vervoer. ,,Een ander belangrijk uitgangspunt was dat onze nieuwe huisvesting bij uitstek uitdrukt waar wij als bank voor staan’’, zegt directeur Bierman. De Triodos Bank stelt zich als doel om duurzaam, ethisch en transparant te bankieren.

Het nieuwe bankkantoor is ontworpen door Thomas Rau. De Duitse architect tekende een gebouw  zonder duidelijke voor- of achterzijde, dat varieert in hoogte en is onderverdeeld in drie torens. Richting de bosrand loopt het gebouw op in hoogte tot maximaal vijf verdiepingen. Met een maximale hoogte van 25 meter blijft het complex onder de boomgrens. Op de daken van het gebouw loopt het landschap terrasvormig door in de vorm van groene daken. De glazen gevels lopen van vloer tot plafond, waardoor het daglicht tot diep in het kantoor binnendringt.

Remontabel

Quote

Alles kan letterlijk los worden geschroefd. Een waardeloos gebouw bestaat niet meer

Architect Jan Rau

Rau wil het bankgebouw niet hét duurzaamste gebouw noemen. ,,Dat is net zo’n onzin als een gebouw het hoogste of het breedste te noemen. Als je het eenmaal hebt gebouwd, komt er iemand die een nog hoger of breder gebouw neerzet.’’ Maar, stelt de architect, in Driebergen staat wel het eerste kantoorgebouw van de wereld dat in zijn geheel ‘remontabel’ is (demontabel en herbruikbaar, red.). 

De hal van de Triodos Bank
Volledig scherm
De hal van de Triodos Bank © William Hoogteyling

Alle elementen van het gebouw kunnen worden gedemonteerd zonder dat ze hun waarde verliezen en opnieuw worden gebruikt. Belangrijkste schakel in dit proces zijn 165.312 schroeven die in het gebouw zijn verwerkt. ,,Alles kan letterlijk los worden geschroefd. Een waardeloos gebouw bestaat niet meer’’, aldus Rau. In een ‘paspoort’ staat omschreven welke materialen zijn gebruikt en hoe deze kunnen worden gedemonteerd.

De architect beschouwt het ontwerp van de Triodos Bank als zijn meesterwerk (‘Maar dat zegt een architect altijd van zijn laatste werk’). Een bijnaam heeft hij ook al bedacht: de houten kathedraal. Het is een verwijzing naar de vele houten spanten en Rau’s gedachte achter het ontwerp. ,,De mensen die hier werken, moeten het gevoel hebben dat hemel en aarde door het gebouw met elkaar worden verbonden.’’

Twee uitersten

De ongeveer 480 vaste medewerkers van Triodos Bank Nederland en Triodos Investment Management verhuizen eind november van Zeist naar Driebergen. De huurcontracten van deze panden lopen af. Het internationale hoofdkantoor van Triodos Bank blijft in Zeist. Dit onderdeel zit in een pand waar Triodos eigenaar van is, en dat pand wil de bank niet achterlaten. 

Volgens directeur Bierman zitten de kosten van het nieuwe bankgebouw (ongeveer 23 miljoen euro) tussen twee uitersten in. ,,We wilden niet te veel geld uitgeven. Het zit tussen een simpel gebouw langs de snelweg en een luxe kantoor aan de Zuidas in Amsterdam in.’’

Ruim twee maanden voordat het kantoor van de Triodos Bank in gebruik wordt genomen, is er al volop lof voor het ontwerp van Rau. Eerder deze week is het bankgebouw genomineerd voor de titel Kantoorgebouw van het Jaar 2019.

De Triodos Bank met op de achtergrond station Driebergen-Zeist
Volledig scherm
De Triodos Bank met op de achtergrond station Driebergen-Zeist © William Hoogteyling
De hal van het gebouw
Volledig scherm
De hal van het gebouw © William Hoogteyling

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht