Volledig scherm
Impressie van de definitieve gevel van parkeergarage P2 in Bisonspoor in Maarssenbroek. © Op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs

Nieuw ontwerp voor gevel parkeergarage Bisonspoor om geluidshinder te voorkomen

De gloednieuwe parkeergarage bij winkelcentrum Bisonspoor in Maarssenbroek krijgt volgend jaar een afgewerkte gevel. Een eerder ontwerp werd niet uitgevoerd vanwege de vrees voor geluidsoverlast.

Vastgoedbedrijf WinterTrust had een ontwerp laten maken met gedraaide verticale lamellen aan de buitenkant van het parkeercomplex. Dit zou het zicht op de auto’s gedeeltelijk wegnemen. Uit berekeningen bleek er een kans te zijn op geluidsoverlast voor omwonenden, vertelt directeur Claudio Riffeser. ,,Door de vorm van de lamellen zouden ze bij harde wind kunnen gaan trillen, wat geluid veroorzaakt. Het zou gaan om ongeveer 15 tot 20 dagen per jaar, maar dat risico wilde ik niet nemen. Ik heb de architect gevraagd een nieuw ontwerp te maken.’’

De gevel zal bestaan uit ‘gevouwen’ bronzen lamellen, die voorzien zijn van gaatjes. Ze zijn sterker, waarmee het windprobleem is opgelost, zegt Riffeser. Het nieuwe ontwerp moest eerst gemeentelijke procedures doorlopen, volgend jaar wordt de façade aangebracht. Dan zal ook de verlichting op de parkeerdekken minder te zien zijn vanuit de omgeving.

De parkeergarage ging in september open en biedt plaats aan ruim 1100 auto’s. De bouw was enkele weken eerder klaar dan gepland. De sterk verouderde parkeerplekken en een leeg kantoorgebouw zijn gesloopt.

Sporten op parkeerdek

WinterTrust hoort tevreden reacties op de parkeergarage. Ook niet-automobilisten weten het gebouw te vinden; zo wordt er bijvoorbeeld ’s avonds gesport. De lange parkeerdekken lenen zich goed voor overdekte trainingen. Riffeser juicht deze sociale activiteiten van harte toe.

De nieuwe parkeergarage is de eerste stap van een omvangrijke opknapbeurt van Bisonspoor. WinterTrust bouwt momenteel aan een nieuwe centrale entree van de kantoren boven het winkelcentrum. Er komt een terminal-achtige hal met receptie, horeca en vergader- en brainstormruimten. De helft van de kantoren is momenteel verhuurd en het vastgoedbedrijf verwacht de komende jaren meer ruimte te verhuren.

Hoogste gebouw

Nog dit jaar besluit de politiek in Stichtse Vecht over het nieuwe bestemmingsplan voor Bisonspoor. Dat maakt de bouw mogelijk van een hoog wooncomplex met twee torens met een hoogte van zo’n 70 meter. Als er groen licht komt, wordt dit het hoogste gebouw van Stichtse Vecht.

De Stichting Maarssens Overleg Leefklimaat (MOL) liet recent wel een kritisch geluid horen. Er zijn te weinig parkeerplekken gepland met het oog op de omvangrijke nieuwbouw, is de vrees.

Riffeser bestrijdt dat. ,,We hebben voor dit gebied een totaalplan gemaakt en voldoen aan alle parkeernormen. Er komen parkeerplekken onder het nieuwe appartementengebouw, maar bewoners kunnen ook kiezen voor een goedkopere plek in de parkeergarage die nu klaar is.’’

Nog niet alle plannen zijn uitgekristalliseerd. Er zijn bijvoorbeeld gesprekken over verplaatsing van het verouderde politiebureau naast het winkelcentrum. Een nieuwe functie van de plek komt later aan de orde, stelt Riffeser. ,,We weten niet hoe de wereld er over vijf jaar uitziet. Misschien is er behoefte aan winkels, of kantoren, of misschien wel een bioscoop.’’ Het bedrijf zegt zeer open te staan voor contacten met inwoners en gemeente over de vernieuwing van Bisonspoor.

Volledig scherm
Bouw van de grote terminal-achtige centrale entree van de kantoren boven winkelcentrum Bisonspoor in Maarssenbroek. © AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht