Volledig scherm
Kees Vuurens bij de beschadigde paarden in Vianen. © Koen Laureij

Nieuw paardenmarktkunstwerk Vianen vernield met appels

Vier weken stond-ie er pas: het nieuwe lichtornament dat het Paardenmarktcomité heeft laten maken voor het afscheid van de voormalige gemeente Vianen. Het wapen van Vianen in het midden, twee steigerende paarden aan weerszijden, ‘Vianen’ aan de onderkant. En nu is het kapot. 

„Zondagnacht dachten we dat er storing was”, zegt Kees Vuurens, die al vijftien jaar vrijwilliger is bij de welbekende Paardenmarkt in Vianen. „Het ornament staat in de gracht aan de Lijnbaan. Met een bootje zijn we erheen gegaan om te kijken wat er mis was. We zagen het meteen: er lagen appels omheen en er zaten zelfs appels vast in het ornament.” Volgens Vuurens kan het niet anders dan dat de appels, afkomstig van de nabijgelegen fruitbomen, als kogels zijn gebruikt vanaf de kant van de stadsmuur. „Van een afstandje zie je niet dat het ornament kapot is, maar het is hard geraakt. Eén van de twee paarden is doormidden, de ander heeft een kapotte hoef en de ‘n’ van Vianen is ook stuk.” 

Zinloos

Volgens Vuurens is het lichtornament niet te repareren en daar balen ze erg van. „Wij vrijwilligers steken zo’n 500 uur in de organisatie van de Paardenmarkt. Dan is het heel zuur en demotiverend als er zoiets gebeurt.” Vuurens hoopt dat mensen zich bij de politie melden als ze iets gezien hebben, of als ze er iets mee te maken hebben. „Dit is zo zinloos.” 

De Paardenmarkt Vianen vindt dit jaar op 9 oktober voor de 748ste keer plaats. Het is een bekend fenomeen; scholen zijn gesloten en mensen komen uit de wijde omtrek speciaal voor deze feestdag naar Vianen. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht