Nieuw verkeersbord Veenendaal jaagt rolstoelers de gordijnen in

VideoHet kon niet waar zijn en het is ook niet waar. Rolstoelgebruikers blijven, ondanks een verbodsbord, gewoon welkom in het centrum van Veenendaal. Honden niet, maar die mochten er toch al niet komen.

Het was even goed schrikken voor mensen in een rolstoel. Op een verkeersbord dat onlangs is geplaatst, staat het toch duidelijk: alleen op ma, di, wo en do tussen 07.00 en 13.00 uur zijn vrachtwagens en rolstoelers welkom. Op de andere momenten dus niet. ,,Dat riekt naar discriminatie’’, vindt Ton Schraven.

Een woordvoerder van de gemeente haalt de kou echter uit de lucht. Het bord is onduidelijk en wordt vervangen. Het is de bedoeling dat automobilisten met een invalidenkaart alleen op de aangegeven tijd toegang tot het voetgangersgebied hebben.

De gemeente wilde iets doen aan het woud van borden in het centrum van de stad en besloot te kiezen voor één bord. Aan de paal onder het bekende bord met een volwassene en een kind zijn kleinere bordjes geschroefd met uitzonderingen.

Raar bord

,,Dat kan toch niet waar zijn’’, dacht Ton Schraven (54). Hij werd door een kennis op het verbod geattendeerd. ,,Toen ben ik gaan kijken en er bleken al diverse borden geplaatst. Officieel mag ik na één uur niet meer in het centrum komen. Dat vind ik vreemd. Het is een raar bord.”

Schraven kan de humor er wel van inzien. ,,Ach, het zal wel een foutje van de gemeente zijn, maar het bord is niet erg overzichtelijk. En een boete? Nee, dat zal wel niet gebeuren.”

Er zijn ook verbodsborden voor honden geplaatst. En ook mag in het openbaar geen alcohol worden gebruikt. Voor dierenspeciaalzaak Discus Van de Weerd is het bord een financiële strop. ,,Tot nu toe werden honden in het centrum gedoogd”, zegt bedrijfsleider Thijs Madern. ,,Het kost ons geld. Als een eigenaar van een hond een riem of een tuigje wil kopen,is het handig om het even te passen. Zonder hond gaat dat niet.”

Met dit verbod weert Veenendaal in de ogen van Madern familie’s met honden. ,,Veenendaal wil graag beleving, sfeer in het centrum. Dan moet je geen hondenverbod instellen.”

De gemeente Veenendaal zegt dat de borden volgende week worden vervangen.Woordvoerder Frank Bartelds: ,,Het verbod voor honden was altijd al van kracht, maar door een verbodsbord neer te zetten, geven we het verbod nog wat extra aandacht.”

Volledig scherm
Ton Schraven bij het verkeersbord. © William Hoogteyling

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht