Volledig scherm
Wethouder Geldolf onthult regenboogverkeerslichten © Ruud Voest

Nieuw verkeerslicht steuntje voor homo

Met veel trots presenteerde Utrecht gisteren op drie kruisingen regenboogverkeerslichten. Hiermee wil de stad de acceptatie en zichtbaarheid van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders benadrukken.

Utrecht is de eerste stad in Nederland met deze lichten met twee mannetjes, twee vrouwtjes en een mannetje en een vrouwtje. Pepijn Zwanenburg, raadslid voor GroenLinks, straalde als initiatiefnemer na de onthulling op de kruising Daalsesingel/Knipstraat. Bij de Amsterdamsestraatweg en de Weerdsingel staan de nieuwe verkeerslichten voor voetgangers ook.

Utrecht had al een regenboogzebrapad voor de deur van de Bijenkorf in het centrum. Dat draagt dezelfde boodschap uit.

Wenen
Wenen was de eerste stad in Europa die de nieuwe figuurtjes in verkeerslichten gebruikte. Simon Timmermans van het COC Midden-Nederland: ,,Het is een mooi initiatief. In Wenen staan er veel meer. Dat zou ik ook graag in Utrecht willen. Een paar in het centrum, maar ook daarbuiten.''

Zwanenburg onthulde de regenboogverkeerslichten samen met wethouder Kees Geldof. ,,Ik ben erg verguld,'' zei Zwanenburg. ,,Het is mooi geworden.'' Geldof (VVD) wilde als wethouder openbare ruimte graag meewerken.

Quote

In Utrecht willen we dat iedereen zichzelf kan zijn en zich prettig en veilig voelt. Utrecht is een regenboog­stad

Wethouder Kees Geldof

,,In Utrecht willen we dat iedereen zichzelf kan zijn en zich prettig en veilig voelt. Utrecht is een regenboogstad.''

Een kleine test bij de Daalsesingel leerde dat nog maar weinig mensen de betekenis van de twee poppetjes kennen. ,,Geen idee, kunnen we met groen nu veilig met z'n tweeën oversteken?'' reageerde een man verbaasd.

,,Zijn dat twee mannetjes, dan moet je wel heel goed kijken, maar ik zou niet weten wat ze ermee bedoelen,'' vond een vrouw. ,,Meer aandacht voor homo's en lesbiennes? Dat is goed, iedereen in z'n waarde laten.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht