Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Nieuw wokrestaurant Vredenburg kan niet mee in gasloze ambitie Utrecht

De gasloze ambitie van het groene Utrechtse gemeentebestuur krijgt al snel een flinke knauw. Voor een nieuw wokrestaurant in het centrum is het financieel en ruimtelijk onmogelijk om elektrisch te gaan koken en dus wordt er zelfs tegen de trend in een nieuwe gasleiding aangelegd.

Het pand aan het Vredenburg, waar tot voor kort schoenenzaak Van Haren zat, was al volledig gasloos, maar vanuit de Willemstraat wordt een bestaande leiding doorgetrokken naar de nieuwe Wok!Vredenburg, die in februari volgend jaar zijn deuren opent.

Dat druist volledig in tegen de wens van de gemeente om zo snel mogelijk van het gas af te gaan. Utrecht heeft de ambitie om in 2030 geen vervuilende CO2 meer uit te stoten, iets waar de rest van Nederland zichzelf de tijd voor gunt tot 2050. Om die ambitie kracht bij te zetten, is sinds juli de wettelijke verplichting om nieuwbouwwoningen te voorzien van een gasleiding, omgezet in een verbod op gas. Elektrisch koken wordt de norm.

Veel stroom

De meeste apparatuur van het nieuwe restaurant met 150 zitplaatsen wordt grotendeels elektrisch gevoed, zegt eigenaar Yip Kwok Hung. Daarvoor wordt volgens Hung zelfs capaciteit van muziekpaleis TivoliVredenburg betrokken. Inductiekookplaten hebben echter zoveel stroom nodig, dat het onmogelijk is op deze plek in de stad voldoende stroomtoevoer te regelen.

Om gasloos te kunnen koken, zou Hung in zijn nieuwe restaurant een zogeheten klant-transformator moeten bouwen, legt woordvoerder Lukas van Fessem van netbeheerder Stedin uit. ,,Wij kunnen zware kabels neerleggen die drie keer 250 ampère aankunnen. Wat dit restaurant nodig heeft, is te veel.’’

Transformator

Een gemiddeld huishouden heeft een aansluiting van drie keer 25 ampère, naar verluidt heeft Wok! Vredenburg vele malen meer dan drie keer 250 ampère nodig. De transformator van drie bij drie meter breed die volgens Stedin neergezet zou moeten worden, is volgens Hung financieel en ruimtelijk niet haalbaar.

Vooral in oude binnensteden waar het lastig graven is om nieuwe kabels door de grond te trekken, zouden bedrijven en restaurants de gasloze ambities van de stad dwars kunnen zitten. Tot dusver zijn er bij Stedin en bij de afdeling Utrecht van Koninklijke Horeca Nederland nog geen andere gevallen bekend van nieuwe restaurants die zoveel capaciteit aan elektriciteit nodig hebben en dus voorlopig door zullen gaan met een gasaansluiting. ,,Laten we per geval ons gezond verstand gebruiken’’, laat bestuurslid Erik Derksen van de horecabond weten. ,,We doen ons best om mee te gaan in de duurzame ambitie, maar er zijn grenzen.’’

Verleiden

De gemeente Utrecht zegt dat het wokrestaurant de ambitieuze plannen niet dwarsboomt. ,,Gasloos koken was in dit geval geen voorwaarde voor het verlenen van de vergunning. De uitdaging zit hem er nu in bestaande horecazaken te verleiden van het gas af te gaan'', zegt woordvoerster Jennifer Felix. 

In 2021 legt Utrecht een plan van aanpak voor aan de gemeenteraad, waarin staat welke buurt wanneer van het gas af moet. In 2030 zouden 40.000 bestaande woningen van het gas afgesloten moeten zijn. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht