Volledig scherm
Aziza Aachiche, een van de initiatiefneemsters van Carebnb. © Aziza Aachiche

Nieuw zorgconcept 'Carebnb' zoekt logeerbedden in Utrecht

Gezocht in Utrecht: slaapplekken voor ouderen of andere hulpbehoevenden die tijdelijk lichte zorg nodig hebben. Dit alles voor het nieuwe zorgconcept Carebnb.

Dat is, kort samengevat, een soort Airbnb of B&B, maar dan minder lucratief en meer gericht op (mantel)zorg, legt Aziza Aachiche, een van de bedenksters, uit. „Veel ouderen die uit het ziekenhuis worden ontslagen, hebben thuis niemand om hen te verzorgen. De thuiszorg is niet voldoende en een zorghotel kan te duur zijn.”

Dat bracht de Utrechtse Aachiche, werkzaam als adviseur in de zorg, en haar compagnon Femke Feenstra op het idee op zoek te gaan naar laagdrempelige tijdelijke opvang voor hulpbehoevenden. Het liefst zo dicht mogelijk bij hen in de buurt.

Bed, ontbijtje en een praatje

Het enige wat deze alsmaar groeiende groep als overbrugging naar een structurele oplossing nodig heeft, is een tijdelijke plek (maximaal drie weken) bij iemand thuis. Waar ze kunnen slapen en de benodigde zorg en hulp kunnen krijgen. Oftewel: een bed met ontbijtje, eventueel een praatje en een hapje eten.

De initiatiefnemers zijn in onderhandeling met zorgverzekeraars over de financiering van deze zorg. De uitslag hiervan staat nog niet vast. Verder staat de zorg van carebnb niet onder toezicht van een controlerende instantie.

Aachiche: „Het gaat dan niet om zwaar dementerenden of mensen met gedragsproblemen.” Voor professionele zorg komen de eigen zorgverleners langs, zoals de huisarts, de fysiotherapeut, de thuiszorg en de wijkverpleegkundige. 

Carebnb kan ook een oplossing zijn om de huidige mantelzorgers, van wie het aantal in Utrecht de afgelopen jaren is toegenomen, te ontlasten, zegt Aachiche. „Zij kunnen dan even met een gerust hart hun naasten elders onderbrengen.” Bij voorkeur in de buurt.

Vergoeding

Degene die tijdelijk een logeerplek beschikbaar stelt (de gastheer of gastvrouw), krijgt de kosten vergoed en daar bovenop nog een vergoeding. Deze is lager dan wat de bewoner voor zijn bed zou kunnen vangen via Airbnb of B&B, erkent Aachiche.

Ook wordt de gastheer/gastvrouw vooraf gescreend. Aachiche: „We vragen om een verklaring van goed gedrag en gaan bij de woning kijken. Als blijkt dat het om een klein zolderkamertje gaat, houdt het snel op.”

De twee initiatiefneemsters zijn naast Utrecht ook in Rotterdam op zoek naar aanbieders. In Amsterdam hopen ze dit jaar van start te gaan met een stel dat tijdelijk als logeeradres wil fungeren.

Voor meer informatie en aanmelding: www.carebnb.nu.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht