Een artist's impression van de nieuwe huizen langs de Otto van Reesweg (links) en gelddijk in Culemborg.
Volledig scherm
Een artist's impression van de nieuwe huizen langs de Otto van Reesweg (links) en gelddijk in Culemborg. © Kleurrijk Wonen

Nieuwbouw aan Gelddijk Culemborg begin volgend jaar klaar

Aan de Otto van Reesweg in Culemborg verrijst gestaag een nieuw buurtje. Deze week gaat de laatste heipaal de grond in, dan volgt de fundering en vanaf mei worden de woningen zichtbaar. De oplevering staat gepland voor begin volgend jaar.

Woonstichting KleurrijkWonen bouwt pal ten westen van de spoorlijn dertien levensloopbestendige en zestien duurzame eengezinswoningen, allemaal sociale huur. Die vervangen de 27 verouderde huizen die in 1958 aan Gelddijk, Otto van Reesweg en Blaasbalg zijn gebouwd.

Binnentuin

Tussen de woningen werden nog eens 37 garageboxen neergezet. Die garageboxen keren in het nieuwe project niet meer terug. Het wijkje wordt ruimer van opzet dan voorheen en krijgt een privébinnentuin voor de bewoners.

Om de bouwtijd en daarmee de overlast voor omwonenden zo veel mogelijk te beperken, worden de woningen in prefab-elementen aangeleverd. Tot na de zomer wordt aan de buitenzijde gewerkt, daarna volgt afbouw. Aan het eind van het jaar wordt het terrein afgewerkt, waarna de bewoners in het begin van het nieuwe jaar kunnen intrekken.

Groen

Eenmaal geïnstalleerd, kunnen ze in het voorjaar van 2021 aan de slag in hun nieuwe binnentuin. Het is het tweede vervangingsproject van KleurrijkWonen in dat stadsdeel. Tussen 2012 en 2018 gingen bijna driehonderd woningen en appartementen uit de jaren vijftig tegen de vlakte om plaats te maken voor ruim 210 woningen in diverse soorten én meer groen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht