Volledig scherm
© ANP

Nieuwbouw in Utrecht dreigt onbetaalbaar te worden

UpdateNieuwbouwprojecten in Utrecht dreigen te worden uitgesteld of onbetaalbaar te worden door stijgende bouwkosten. Nieuwe huizen moeten juist de druk op de huidige oververhitte markt verminderen. 

Utrecht wil tot 2021 minimaal 20.000 woningen bouwen. Die zijn hard nodig om het schreeuwend woningtekort in te lopen.

Makelaars waarschuwen voor grote tegenvallers, waaronder vertraging. ,,De bouwkosten stijgen nu zo hard, waardoor de marges van projectontwikkelaars onder druk komen te staan. Dat leidt tot een soort implosie; er is geen ruimte voor ontwikkeling’’, zegt Ramses Qaysi van Punt Makelaars. ,,In Amsterdam liggen al projecten stil.’’

Risico

Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven, bevestigt het probleem en spreekt van een ‘reëel risico’. ,,Projecten die al zijn aangenomen, zijn heel lastig voor de afgesproken prijs op te leveren’’, zegt Jan Overtoom. Hij is manager van de regio Randstad Noord, waaronder de regio Utrecht valt. 

Volgens Overtoom worden alle projecten die er nog aankomen steeds moeilijker te realiseren. ,,Arbeid wordt duurder, de levertijd van materiaal langer. De orderportefeuille bij menig aannemers is goed gevuld, dus er is niet de noodzaak om meer aan te nemen.’’

Een projectontwikkelaar die niet bij naam genoemd wil worden, maar wel met enkele prominente projecten in de stad actief is, bevestigt dat beeld. ,,De prijzen van de aannemers vliegen alle kanten uit. Zij moeten wel, want anders lopen de onderaannemers weg als ze elders meer kunnen krijgen.’’ 

De ontwikkelaar zegt zelfs dit jaar niet met nieuwe projecten te starten, maar even de adem in te houden. Hij noemt naast de hoge prijzen van aannemers het gebrek aan bouwgrond een probleem. ,,We zullen de hoogte in moeten’’, veronderstelt hij. ,,Dat is wat we in het beurskwartier ook al zien gebeuren.’’

Niet alle projectontwikkelaars zijn even somber een woordvoerder van AM laat desgevraagd weten de problemen niet te herkennen.

Prijsstijgingen

De nieuwste cijfers over de Utrechtse woningmarkt laten zien dat de prijsstijgingen onverminderd aanhouden. De gemiddelde prijs van verkochte woningen in het eerste kwartaal dit jaar was 316.800 euro, 7.000 meer dan in de laatste drie maanden van vorig jaar. Vooral de appartementen werden fors prijziger. 

Ook in Overvecht en Kanaleneiland, waar relatief veel goedkope woningen staan, gaat het hard. In Kanaleneiland gingen appartementen gemiddeld voor twee ton van de hand. Dat is bijna 40.000 euro meer dan een jaar eerder. ,,Er wordt fors boven de vraagprijs betaald’’, zegt makelaar Qaysi. 

Woningen onder de twee ton worden steeds schaarser in de stad. Op Funda staan nu slechts 37 huizen met minimaal twee kamers en een oppervlakte van minimaal dertig vierkante meter.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht