Volledig scherm
Het toekomstige Sluiseiland in Vianen door de ogen van de bouwer. Er moeten 184 huizen komen. © Smit's Bouwbedrijf

Nieuwbouw op Sluiseiland Vianen: parel of Berlijnse Muur?

Inwoners van Vianen die tegenover Sluiseiland wonen, vinden dat de geplande nieuwbouw hun uitzicht verandert in ‘de Berlijnse Muur’, ‘een blokkendoos’ en ‘een lelijke Vinex-wijk’. Ontwikkelaar Smit’s Bouwbedrijf heeft het in verkoopbrochures echter over ‘een pareltje’. Omwonenden voelen zich niet serieus genomen door de gemeente. 

,,Het college drijft zijn zin door’’, schrijven de bijna vijftig omwonenden en betrokkenen in hun officiële zienswijze. Het college van Vianen veegt alle bezwaren met argumenten van tafel en het is aan de gemeenteraad om op 25 september in te stemmen met de voorliggende plannen.

Door zo veel mogelijk goed onderbouwde zienswijzen in te dienen, hoopten aanwonenden dat de plannenmakers van het project voor 184 woningen op Sluiseiland, gelegen in de dode arm van het Merwedekanaal in Vianen, terug zouden gaan naar de tekentafel. Gemeente Vianen heeft echter alle zienswijzen getoetst, het plan her en der op kleine punten aangepast en vindt nu dat het voorstel rijp is om naar de gemeenteraad te gaan.

Veelvuldig terugkerend bezwaar is het gebrek aan goede communicatie vanuit gemeente Vianen over het bebouwen van Sluiseiland. Zo is er volgens de inwoners van het langs Sluiseiland gelegen Merenborch onduidelijkheid over parkeren, de hoogte van bouwen en het neerzetten van in hun ogen gevaarlijke kunstobjecten als een duikplank.

Gewikt en gewogen

Gemeente Vianen heeft alle bezwaren gewikt en gewogen en bij elk bezwaar is precies uitgelegd hoe de nieuwbouw wel degelijk in het bestemmingsplan past, dat de parkeernormen niet worden overschreden en dat bij het kiezen voor dit plan alle inwoners van Vianen hun zegje konden doen door middel van het uitbrengen van hun stem in het stadhuis vorig jaar. Verder geeft de gemeente aan dat ‘het wettelijk en contractueel gezien op dit moment niet mogelijk of gewenst is om af te zien van het plan zoals het er ligt’.

Niets lijkt het nieuwbouwproject Sluiseiland daarom tegen te houden. Op dinsdagavond 11 september is een deel van de Forumavond gewijd aan Sluiseiland. Deze bijeenkomst vindt plaats in het stadhuis en is vrij toegankelijk. Raadsleden laten zich over Sluiseiland informeren door wethouder Marcel Verweij en zijn ambtenaren. Verweij nam dit project over van André Landwehr, wethouder van ruimtelijke ordening. Landwehr woonde zelf op Merenborch dat uitkijkt op Sluiseiland en kon derhalve hierover als wethouder geen beslissingen nemen. Nu Landwehr is vertrokken naar De Bilt, houdt Verweij, en niet Landwehrs vervanger Harry van Tilburg, toch Sluiseiland in zijn portefeuille.

Op 25 september kan de gemeenteraad de beantwoording van de zienswijzen en het bestemmingsplan Sluiseiland vaststellen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht