Volledig scherm
© ANP

Nieuwbouw sociale huur zet door: Utrecht, Nieuwegein en Vianen krijgen de meeste woningen

Woningcorporaties in de regio Utrecht leveren in 2018 en 2019 zo’n 1550 nieuwe sociale huurwoningen op in de regio Utrecht. De meeste huizen worden gebouwd in Utrecht, Nieuwegein en Vianen, blijkt uit een inventarisatie van AD Utrechts Nieuwsblad onder de grote corporaties.

Het tekort aan sociale huurwoningen in de regio Utrecht is de afgelopen jaren fors gegroeid. De gemiddelde wachttijd is nu bijna 10 jaar.

In Bunnik moeten nieuwe huurders het langst geduld moeten hebben: bijna 13 jaar. Daarna volgen Stichtse Vecht en De Bilt, blijkt uit actuele cijfers van Stichting Woonruimteverdeling Regio Utrecht (SWRU).

Woningcorporaties willen hun bezit fors uitbreiden om mensen met lage en modale inkomens te huisvesten. De afgelopen twee jaar werden er meer sociale woningen gebouwd; ongeveer 1700. Kanttekening daarbij is dat een fors deel (490) bestaat uit tijdelijke studio’s voor jongeren en statushouders in het Utrechtse Leidsche Rijn.

Ook in 2018 en 2019 neemt de stad de meeste nieuwbouw voor haar rekening. Vooral Leidsche Rijn krijgt veel nieuwe huurders. Corporatie Bo-EX levert er 295 woningen op, waarvan ruim 200 eengezinswoningen. De meesten verrijzen in de wijk Rijnvliet. Een ander groot project is de verbouwing van een voormalig verzorgingstehuis in Utrecht-Oost. Mitros maakt er 110 studio’s en appartementen.

Ook in Nieuwegein worden meters gemaakt. Dit jaar betrokken 106 huurders het complex Peppelhoeve in de wijk Blokhoeve. Volgend jaar staan er nog eens 135 nieuwe woningen in Nieuwegein gepland. In buurgemeente Vianen staan bijna 180 nieuwe sociale huurwoningen op de planning. Een groot deel verrijst in het nieuwe dorp Hoef en Haag. In Bilthoven bouwt Woonstichting SSW aan een complex met 99 appartementen.

Maarssen

Van de grote plaatsen komt Maarssen er het meest bekaaid vanaf. Alle sociale bouwprojecten liggen stil, onder meer vanwege protest van omwonenden. Woningcorporatie Portaal luidde daarover onlangs de noodklok in deze krant; de gemeente moet meer actie ondernemen om de plannen vlot te trekken, vindt woonmanager Reijnder Jan Spits.

De gemeenteraad in Stichtse Vecht is geschrokken van de opgelopen wachttijd en organiseert binnenkort een bijeenkomst met deskundigen. Raadslid Arjan Kroon (Maarssen2000) steekt de hand in eigen boezem. ,,De voorbereiding en besluitvorming is de afgelopen jaren erg traag geweest. Het moet sneller, met inachtneming van de gebruikelijke procedures.’’

Een particuliere projectontwikkelaar heeft wel aangekondigd een kleine 100 appartementen te gaan verhuren in Maarssenbroek via Woningnet.

In Utrecht zijn veel betaalbare woningen gebouwd, maar het is nog niet genoeg, vindt de lokale PvdA. Fractievoorzitter Rick van der Zweth: ,,Er worden nóg meer duurdere huizen gebouwd, waardoor het percentage sociale huurwoningen daalt.’’ Hij pleit voor een stop op de verkoop van woningen door corporaties.

Corporaties zijn vaak afhankelijk van gemeenten, die grond moeten leveren tegen een betaalbare prijs. Andere complicerende factor zijn omwonenden, die regelmatig kritisch zijn op bouwplannen met sociale huurwoningen. De directeur van Viveste benoemt dit expliciet in het jaarverslag naar aanleiding van de verbouwing van een kantoorpand tot appartementen voor jongeren en statushouders in Houten. ,,Ook hier hebben we te maken met aanzienlijke weerstand uit de buurt. We moeten hard werken om ons beeld van een samenleving waarin plaats is voor iedereen over het voetlicht te krijgen.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht