Volledig scherm
De tramovergang bij park Oudegein waar de afgelopen maanden nieuwe beveiliging is getest. © Google Streetview

Nieuwe beveiliging trambaan Nieuwegein en IJsselstein

De provincie Utrecht voorziet de negentien spoorwegovergangen in de sneltramlijn tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein van nieuwe, veiligere installaties. Dezelfde techniek wordt ook toegepast op de overgang van de Uithoflijn in de Koningsweg. 

Het nieuwe systeem werkt niet langer met alleen detectie van de tram op afstand, maar telt ook het aantal wielomwentelingen. Daardoor is nauwkeuriger vast te stellen wanneer de tram daadwerkelijk de overgang bereikt en de bomen gesloten moeten zijn. De dertig jaar oude motoren van de slagbomen zijn inmiddels vervangen. Het nieuwe systeem is de afgelopen maanden getest op de overgang bij park Oudegein in Nieuwegein. Volgens de provincie zijn de nieuwe installaties betrouwbaarder dan hun voorgangers.

Voor het nieuwe systeem zijn geen kabels in het spoor nodig, wat minder risico’s op storingen oplevert. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT), die toezicht houdt op de veiligheid van het openbaar vervoer, heeft daarom in september goedkeuring gegeven om deze techniek toe te passen bij de beveiliging van alle overwegen op de tramlijn in Nieuwegein en IJsselstein.

In IJsselstein zijn alle overwegen met slagbomen beveiligd. Dat was destijds voorwaarde van de gemeente voor het doortrekken van de lijn. In Nieuwegein zijn slechts enkele oversteekplaatsen zo beveiligd. Utrecht kent op zijn deel van het tracé geen slagbomen.  

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht