Nieuwe bibliotheek Utrecht wordt open, ruim én licht

VideoRuim een jaar duurt inmiddels de verbouwing van het voormalige postkantoor aan de Neude in Utrecht. Wat tijdens een rondleiding over de bouwplaats opvalt, is dat ervan het sombere en donkere gebouw weinig overblijft.

Volledig scherm
De opengebroken zaal voor de jeugdafdeling van de nieuwe bibliotheek: witte muren en hoge plafonds, veel licht en ruimte door de nieuwe ramen. © Angeliek de Jonge

De contouren van de nieuwe bibliotheek aan de Neude worden steeds zichtbaarder, zo blijkt uit een nieuwe rondleiding zaterdag door het monumentale gebouw. De bezoeker zal, wanneer de bibliotheek in maart 2020 opengaat, nog maar weinig terugzien van het oude postkantoor. Opengebroken kamers, witte muren en hoge plafonds en vooral veel nieuwe ramen zorgen ervoor dat de bibliotheek straks licht en ruim is. Een prachtige plek om in te verblijven.

Op de eerste verdieping wordt al duidelijk hoe de jeugdafdeling eruit gaat zien. De betonnen vloer is gestort, witte muren en plafonds strekken zich uit in de enorme zaal. ,,Vroeger waren de ramen donker en somber. De PTT had zwarte folie geplakt op de ramen’’, zegt directeur van de bibliotheek Ton van Vlimmeren tijdens de snelle rondleiding. ,,Er zitten nu nieuwe ramen in, als ook vloerverwarming. De voorleesruimte voor peuters ligt iets verlaagd, een jongerenatelier iets hoger’’, wijst hij naar een plek waarvoor nog een rood lint is gespannen en de bezoekers niet mogen komen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht