Volledig scherm
De borden in Park Bloeyendael in Rijnsweerd lijken hun werk te doen. Op de foto Mirjam Steinbuch, voorzitter van Stichting Bloeyendael. © Foto Ruud Voest

Nieuwe borden bij vuurwerkvrije zone park Bloeyendael lijken te werken: ‘Het is goed rustig’

‘Thx dat je hier niet knalt’, melden de nieuwe borden in park Bloeyendael in Utrecht. Vuurwerkliefhebbers lijken ernaar te handelen: op oudejaarsdag klinken er om het park heen knallen, maar in het park zelf is het een oase van rust.

Twee weken geleden werden nieuwe borden opgehangen rondom de vuurwerkvrije zone in park Bloeyendael. Volgens CDA-raadslid Sander van Waveren werkte het oude, ‘saaie’ bordje dat vuurwerk moet afweren niet. Daarom is het bordje in een nieuw jasje gestoken.

En met succes, merkt Ineke Blijleven, beheerder van park Bloeyendael, op na haar zondagse wandeling in het park. ,,Het is goed rustig”, concludeert ze. ,,Er zijn geen restanten van vuurwerk te vinden en er is geen geknal te horen.”

Ook op oudejaarsdag is het zo kalm als Blijleven beschrijft. Dat is precies de bedoeling van een vuurwerkvrije zone. Mirjam Steinbuch, voorzitter van Stichting Bloeyendael, is er blij mee. Dieren als egels, die in de winter verscholen zitten, hebben last van het geknal van vuurwerk. ,,Ze kunnen uit hun winterslaap of -rust schrikken, met kans dat ze daarna niet meer tot rust komen en daardoor niet het voorjaar halen.” Ook kunnen de dieren zo hard schrikken dat ze stress krijgen en zichzelf verwonden. 

Bang voor vuurwerk

Tineke van Veen loopt rond lunchtijd door het park, maar merkt niets van vuurwerk in het gebied. ,,Ja, je hoort wat knallen, maar die zijn hier ver vandaan. Hier zie ik niemand vuurwerk afsteken”, vertelt ze. In het park kan zij ongestoord wandelen: ,,Dat is fijn, want ik ben als de dood voor vuurwerk.”

Ook wandelaar Kees vermijdt liever de knallen als hij zijn hond uitlaat: ,,In de buurt van het park aan de overkant wordt nu wel flink wat vuurwerk afgestoken. Hier is het wél rustig.” Hij denkt dat het plaatsen van borden van geen enkele invloed zijn. ,,Het heeft veel meer effect als er controle wordt ingezet die mensen aanspreekt.” Hij vindt het maken en plaatsen van de waarschuwingsborden ‘zonde van het geld’ en is van mening dat het ‘de mooie omgeving behoorlijk ontsiert’.

Beheerder Blijleven is wel gelukkig met de borden: ,,Ik heb het idee dat de nieuwe borden werken en hoop dat de overlast hiermee beperkt blijft.” Volgens haar is de rust niet alleen een gevolg van de borden, maar heeft het ook te maken met het aangrenzende gebied Voorveldse Polder. Daar was het al eerder verboden om te knallen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht