Volledig scherm
Impressie van de toekomstige Parkschool. © gemeente Vianen

Nieuwe Brede Parkschool in Vianen begin 2019 open

Het neerzetten van de nieuwbouw van de basisscholen De Wegwijzer en De Voorhof in het park De Looch in Vianen, wordt een flinke ingreep. De bouw start begin volgend jaar. Eind dit jaar moet de aannemer bekend zijn. Begin 2019 wordt de nieuwe Brede Parkschool in gebruik genomen.

Wethouder Meurs is helder over de overlast: ,,Dat het in het park een flinke bouwput wordt, daar doe je niets aan. Er komt wel iets moois voor terug.”

Peuterspeelzaal

Het nieuwe complex heeft 24 lokalen. De twee bouwlagen bieden in principe ook onderdak aan een peuterspeelzaal. De nieuwe school wordt pal naast de huidige scholen gebouwd. Zodra het nieuwe gebouw af is, worden de oude scholen afgebroken. De bouwactiviteiten vinden plaats terwijl de lessen in de Wegwijzer en de Voorhof gewoon doorgaan. Vier lokalen zijn al gesloopt omdat deze grond bouwrijp gemaakt moest worden.

Theo Klinkien, bestuurder van Scholenstichting Trinamiek, legt uit dat de twee schoolbesturen, bouwheer zijn van de Brede Parkschool. De gemeente Vianen blijft als verantwoordelijke voor voldoende onderwijsvoorzieningen en de inrichting van de buurt wel betrokken. De Stichting Kinderopvang Vianen huurt bij de school ruimtes in. Klinkien: ,,Maar mochten wij in de toekomst leslokalen tekort komen, dan kan het zijn dat de onderwijsactiviteiten voorrang krijgen op andere educatieve en opvangactiviteiten. Wij mogen als scholen geen commerciële activiteiten ontplooien. Wel kunnen we zonder winstoogmerk aparte ruimtes beschikbaar stellen aan derden.”

Argusogen

Dit is een punt van zorg voor omwonenden, die wel hebben kunnen bewerkstelligen dat de school meer van de huizen af komt te liggen. Dit gaat dan wel ten koste van bomen. Een rondgang langs omwonenden leert verder dat zij met argusogen de komende bouwactiviteiten zullen volgen. In ieder geval één huishouden gaat verhuizen met als directe aanleiding de bouw van de school en een ander huishouden zit in een bezwarenprocedure tegen de gemeente Vianen. De buurt is wel enorm blij dat de veertig jaar oude school eindelijk wordt vernieuwd. Zo lang de juridische procedure tegen de gemeente Vianen loopt, wil niemand met naam genoemd worden in de krant.

Zorgen leven er ook in de Rietkamp, waar veel zwaar vrachtverkeer doorheen moet tijdens de bouw. De Rietkamp is enkele jaren terug al flink aangepakt vanwege het bezuinigingsproject BuitenGewoon. Ten gevolge daarvan is de straat een stuk smaller geworden voor verkeer en is er veel minder groen. In de Rietkamp ligt een drukbezochte apotheek.

Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief.

‘Wil jij als eerste op de hoogte zijn van breaking news uit de regio Utrecht? Zet dan je pushnotificatie aan! 

  1. Eerst was er schaamte, maar nu vlogt de Bunnikse Bijstandboy over zijn depressies en ‘onze belastingcenten’
    PREMIUM
    VIDEO

    Eerst was er schaamte, maar nu vlogt de Bunnikse Bijstand­boy over zijn depressies en ‘onze belasting­cen­ten’

    Waar hij zich eerder schaamde voor zijn situatie, is het nu zijn handelsmerk: Ivo Jager (30), ofwel ‘Bijstandboy’, deelt via YouTube zijn leven, dat in het teken staat van zijn mentale gezondheid, de bijstand en... Bunnik. „Mensen die door mentale klachten in de bijstand zitten zijn niet gerepresenteerd in het straatbeeld en daar wil ik verandering in brengen.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht